A ma embere számára már egészen mást jelent a vallás, mint korábban bármikor. És mégis, az imahelyek, templomok ma is fontos, szimbolikus elemei az életünknek akkor is, ha éppen nem vagyunk vallásosak. Örök igazodópontok ezek minden emberlakta helyen a világban, városteremtők, a kultúránk részei, így persze politikai-diplomáciai csaták fontos elemei is egyben. De mindenekelőtt az a hely, ahol ember az Istenhez magában vagy közösségben közelebb kerülhet.

A templomok ma már ritka elemei az építészetnek, a vallások háttérbe szorulása miatt perifériára kerültek ezek az épületek is. Így különösen izgalmas, ha építenek egy újat, mert a viszonyrendszer megváltozása magával hozta a templomépítés megújulását is. De a modern szakrális építészet éppúgy elnyeri felemelő csodálatunkat, ahogy régi korokban az akkor élt emberekét. Nézzétek csak!

Szalag kápolna, Hiroshima, Japán

Az Onomichi-ben található Szalag kápolna 2013-ban épült esküvői célra és mindössze 80 négyzetméter alapterületű. A lépcsőházakat rejtő, alulról induló két szalag forma felül, 15,4 méter magasan, eggyé válik, ami a két házasulandó fél életének közös jövőjét jelképezi. Ezt remekül ki is használják a ceremóniák alkalmával, amikor a menyasszony és a vőlegény két külön úton indul el és együtt érnek fel a tetőteraszra. A 80 férőhelyes templom oltára mögé ültetett fa mögött az óceán kékje is tisztán kivehető.

A két szalag eggyé válik

Az oltár mögött középen egy fa áll. Ez sem véletlen. (képek: Koji Fuji, archdaily.com)

Az átlátszó templom, Borgloon, Belgium

A 30 tonna acélból készült átlátszó templom a vidéki Belgium egyik ékköve. A 2011-ben épült “templom” egy összművészeti projekt keretében készült “Olvasni a sorok között” címmel Belgiumtól 70km-re fekvő Borgloon külterületén. A 10 méter magas alkotás a helyi középkori templomok alakját követi, csak épp 2000 db acéllécből készítették el úgy, hogy sejtelmesen átsüssön rajta a nap, ahogy az nyugodni tér. Nézd meg a magasból, rendkívüli imahely:

Bruder Klaus templom, Mechernich, Németország

A szögletes formájú, 2007-ben épített templomban, a látszat ellenére, nem a külseje a legérdekesebb. A belső tér falfelülete úgy alakult ki, hogy miután a hatalmas fagerendák által alkotott kereteket kitöltötték betonnal, felgyújtották azokat. A lángok formálta falfelület azóta különleges hangulatot kölcsönöz a helynek. Németországban és Svájcban a béke szentjeként tisztelt Bruder Klausnak ajánlott kápolna a terület tulajdonosának saját tőkéjéből és adományokból, szponzorok segítségével épült nem egyházi épület, hanem mindenki előtt nyitva álló meditációs- és imahely.

Képek: archdaily.com, tripadvisor.com

Kamppi kápolna, Helsinki, Finnország

Ez a 2012-ben befejezett minimalista, csupa fa épület a finn design remek példája. A vastagon olajozott, gőzöléssel hajlított égerfából készült templom nem tartozik egyik felekezethez sem. Tematikus napok keretében tartanak közösségi programokat és beszélgetnek a hitélet fontos témáiról, ami már önmagában is tiszteletre méltó kezdeményezés, nemhogy egy ilyen épületben..

Kép: wikimedia

Töviskorona kápolna, Eureka Springs, Arkansas, USA

Valójában már nem egy mai gyerek, de az 1980-ban elkészült különleges templom ma is legalább olyan érdekes, mint építése idején. Az építésének sztorija azonban még ennél is izgalmasabb. A kápolna ötlete a helyi Jim Reed-től ered, aki feleségével ezen a helyen képzelte el idős éveit. A birtokuk azonban olyan csodás helyen van, remek kilátással és különleges hangulattal, ami sok túrázót vonzott már a hetvenes években is. Reed-ék azonban ahelyett, hogy körbekerítették volna a földjüket, inkább egy kápolna építésébe fogtak, hogy méltó helyet adjanak az ideérkezőknek arra, hogy elmélkedjenek e világi és túlvilági dolgaikról. Aztán az építkezés közepén minden anyagi forrásuk kiapadt, és kétségbeesésük idővel a bortok eladásának gondolatáig jutott. Akkor Jim, elmondása szerint életében először, térdre rogyva kezdett imádkozásba és hogy, hogy nem, néhány nap alatt minden anyagi gondjuk megoldódott és 1980-ra befejezhették és megnyitották az átlátszó, üveggel borított Töviskorona kápolnát. Jim Reed azóta számos építészeti díj és egy híres zarándokhely tulajdonosa.

Képek: wikimedia

Napnyugta kápolna, Acapulco, Mexikó

A csodás kilátással bíró kis családi betonkolosszus, akarom mondani, kápolna 2011-ben épült. A megrendelő családfőnek csupán néhány kérése volt a tervezőkhöz: az épület minden szegletéből remek kilátás legyen az Acapulcoi dombokra és a tengerre, belülről lehessen nézni, ahogy a nap pontosan az oltár mögött megy le, ezenkívül az épület szolgáljon a család kriptájaként is. A hatalmas gránit tömbökből álló dombra épített kápolnát úgy tervezték, hogy a környező természet folytatásaként egy hatalmas gránit darabra hasonlítson. Szerintem, sikerült.

A kristály forma itt szépen látható

Képek: Esteban & Sebastian Suarez, designboom.com



Címkék: