Jó gardenistának nem kell magyarázni, mi az a lucabúza, ugye? Ma, a kiszámítható termésmennyiségű hibrid vetőmagok korában már nincs praktikus haszna az ilyen ősi termésjósló szokásoknak, de magát a tevékenységet azért igenis jó megőrizni. Egyrészt mert így a sovány évszakban is hódolhatsz kedvenc hobbidnak, másrészt mert az eredményből akár kedves karácsonyi ajándék is lehet.

Nemrégiben közvéleménykutatás keretében mutattuk ki cáfolhatatlanul, hogy a szenvedelmes kertész télen csak a mímeli a pihenést, igazság szerint egész télen a tavaszt várja. A türelmetlenül vakaródzó hangyák sima kétharmaddal nyomták le a hedonista tücsköket. A hangyák kedvéért nézzük most meg, mi mindent lehet akár decemberben, akár a lakás közepén is elvetni úgy, hogy abból értékelhető növény szülessen, amelyet ha szeretnénk, karácsonyra ajándékba is adhatunk, de ha inkább magunknak tartanánk meg, akkor kora tavasszal kiültethetjük őket a kertbe. Nem bonyolult dolgok ezek ám, csak kicsit időigényesek (mármint nem a csírázás, hanem a virágzásra kész növény kifejlődése), de amúgy is vakarózol télen, nem? Hát akkor meg?

Kruciális kérdés 1.: mit?

Igazából persze bármit, amit csak találsz ilyenkor a kamrában vagy a boltokban. Most találomra olyanokat választottam, amelyek talán nem elsőre ugranak be, ha csíráztatásra gondolunk, így esetleg jobban motiválnak a cselekvésre.

Muskátli – igen, persze, a világ legegyszerűbb dolga a muskátlidugványozás, de miért ne próbálhatnád meg egyszer magról is? A sok klón után jöjjenek a generatív leszármazottak 🙂 Ha van igazán megveszekedett kertmániás ismerősöd, ez akár egyedi karácsonyi ajándékba oltott szakmai kihívás is lehet 😉

Oroszlánszáj – apró magvú növény, ezért arra ügyelj, hogy semmiképpen se vesd mélyre. Inkább a föld tetejére helyezd el a magokat, majd óvatosan teríts rájuk vékony réteg homokot. 2 hét alatt simán kicsíráznak, aztán amikor megjelennek a valódi levelei, mehetnek ládába, edénybe, így a kora tavaszi teraszod első, különleges díszei is lehetnek!

Harangvirág – ő is apró magvú növény, Kicsit több időt kell türelmesen várni, de 2-3 hét alatt azért az ő csíralevélkéi is megjelennek. Ha ügyes vagy és türelmes, na meg egy kis mázlid is van, nőnapra saját nevelésű harangvirágot ajándékozhatsz!

Bükköny – dísznövényként nem túl népszerű, pedig igazán kedves, vidám hangulatú – lednek néven is fut, és a mezőgazdászok egyik kedvenc talajjavító növénye. Dísznövény változata ezerféle színével és – mint neve is jelzi – édes illatával egyszerűen káprázatos. Kifejezetten nem szereti a nagy meleget, így tavasszal már ő is simán díszíti a kertedet, főleg ha alacsonyabb növésű, bokrosabb fajtát választasz, amelyet balkonládában is tarthatsz, ha épp nincs kerted.

A lucabúza vagy karácsonyi búza nálunk is ismert szokása a nagyon ősi vetésjósló mágiák körébe tartozik. A december közepe táján (Luca napját 13-án ünnepeljük, ugye) elvetett búzamag karácsony körül kicsírázott, csírázási erélyéből pedig következtetni lehetett a várható termésre. A jelenleg ismert legkorábbi leletek, amelyet a rituálé létezését bizonyítják, a Földközi-tenger keleti medencéjéből és India észak-nyugati részéről származnak, innen fokozatosan került át Európába. Magyarországon először a 18. században írták le.

Kruciális kérdés 2.: hogyan?

seedlings, sprouting

A téli, beltéri magvetésnél két dologra érdemes nagyon odafigyelni: a fényre és a hőmérsékletre. (Na ezzel eddig nem mondtunk nagyon eredetit, az igaz.) A fény mennyisége és intenzitása, mint az közismert, ilyenkor, decemberben a legalacsonyabb, így különösen fontos, hogy a születő csíranövényeknek világos élőhelyet találjunk a lakásban – de semmi esetre sem olyat, ahol direktbe veri az időnként tiszteletét tevő nap. Keleti, nyugati, esetleg északi ablakpárkány jöhet jól, ideális esetben egy veranda.

Ha van kedved megvilágítással bajlódni, mindenképpen jót teszel a növényeidnek egy-egy speciális LED-lámpával, csak arra ügyelj, hogy kifejezetten palántaneveléshez való változatot válassz: ez az úgynevezett „kéktúlsúlyos” LED – azaz olyan, amely a kék fénytartományból adnak többet. A megunt karácsonyi dekoráció sajnos nem ideális…

Ha nincs lehetőséged LED-del szoliztatni a csíráidat, akkor folyamodhatsz a jó öreg tükrös trükkhöz: egy nagy kartonlapot bugyolálj alufóliába (lásd még „értelmetlen újrahasznosítás” :)), hajlítsd meg hosszában, és tedd a csíráztató tálca alá úgy, hogy az ablakon át érkező fényt visszaverje. Szépnek nem szép, az igaz, de olcsóbb, mint a LED, és legalább olyan laboratóriumosan szakszerű kinézete van 🙂

A hőmérséklettel is illik vigyázni, mert persze kell a meleg a csírázáshoz, de a 25 fokra felfűtött társasházi lakás azért túlzás. Főleg az ilyen korai növények nem szeretik a nagy meleget, és a szegényes fényviszonyokkal kombinálva nyeszlett, megnyúlt, színtelen hajtásokat hoznak majd.

A magvetéshez nem feltétlenül tiszta virágföldet javaslunk – keverd inkább perlittel, így kicsit lazább lesz, jobb lesz a vízelvezető képessége, ami kezdetben mindenképpen könnyebbé teszi a zsendülő, fiatal, érzékeny növények életét.

Öntözés: a magokat és a csírázó kis hajtásokat gyakorlatilag meggyilkoljuk az öntözőkannával. Sokkal kíméletesebb, ha növénypermetezővel nedvesíted, csírázás után pedig, amikor a növénykédnek már van saját gyökere, arra kényszeríted, hogy maga keresse meg magának a vizet a talajban – azaz alulról nedvesíted az edényt.

A legkruciálisabb kérdés: ugyan minek?

Mert – ahogyan már volt is szó róla – a szenvedelmes kertész télen unatkozik. A virágmagokkal való bíbelődés elég sok időt elvesz ebből a sötét, unalmas, semmire se jó télből – már csak ezért is megéri.

Másrészt talán benned is megmozdult valami, ahogy a cikk olvasása közben egyszer-kétszer elmorzsoltad magadban ezt a két szót: „kora tavasz” – ha már most elkezdesz magokat vetni, ha már most van az életedben valami, ami arra utal, hogy egyszer vége lesz a télnek, máris jobban érzed magad, nem?

 

Harmadszor meg: jön a karácsony, azon kevés dolgok egyike, ami miatt létjogosultsága van a télnek úgy egyáltalán. Ha van viszkető kezű kertész a családodban vagy a barátaid között, isteni ajándékötlet lehet 2-3 tasak virágmag és egy egyszerű csíráztató-készlet (tál, tőzeg+perlit, meg egy műanyag lap). Nagyon olcsó, nagyon egyszerű és nagyon egyedi. Imádni fogja, aki kapja.

Ha pedig te magad vagy ez a viszkető kezű kertész: ha most elveted a magokat, kis mázlival karácsonyra édes kis csíranövényeket ajándékozhatsz azoknak, akik fogékonyak rá. Érted? A karácsony a fény, az élet, az újrakezdés ünnepe – és te pontosan ezt adod a szeretteidnek egy jópofán becsomagolt* cserépben. Hát nem gyönyörű ötlet?

*Azaz egy fenét becsomagolt, pokolba a csomagolással! – de ez már egy másik cikk témája, úgy e sorokat tekintsétek beharangozónak…



Címkék: