Nekem is, mint sok más kertbolondnak talán a januárt és a februárt a legnehezebb “túlélni”. December még oké volt, még voltak színek, lehullott színes levelek, megszáradó virágok, de most…

Jön a hideg és jobb esetben két hónapig a természet nem nagyon mozdul. Ezért is írtunk már korábban a télen is díszítő, javarészt örökzöld évelő virágokról, amik levelükkel, megszáradt virágukkal, esetleg termésükkel díszítenek. Külön cikkben soroltuk fel a téli díszt (is) adó cserjéket és fákat, és külön bemutattuk az örökzöld varjúhájakat, amik sokkal inkább valók cserépben a teraszra, mint szabad földbe, ahol általában hamar ránő valami, és ezzel el is tűnik a szerencsétlen.

Következzen most tíz olyan évelő és cserje, amik nem problémáznak azon, ha mínuszba fordul a hőmérséklet, ők akkor is virágoznak.

1. Árvácska

Fotó: Kiss Gábor

Az árvácskát senkinek ne kell bemutatni. Annak ellenére, hogy szinte mindenki már gyerekkorában megismerkedik vele, egy dolgot sokan elrontanak. Ez pedig az, hogy az árvácskát inkább árnyékos, félárnyékos helyre kell tenni. Igaz, ez csak tavasztól őszig érvényes, télen persze lehet a “tűző napon”. Szerencsésebb is, ha télen éri a közvetlen napsütés, mert színei élénkebbek lesznek.

Cserépbe ültetve különösen télen figyelni kell rá, hogy ki ne száradjon. Meglepő, de igaz, hogy a az ilyen cserepes virágok télen is könnyen kiszáradhatnak, mivel nulla fok felett ezeknek a növényeknek van keringése, tehát párologtatnak, és a viszonylag nagy levélfelületüknek köszönhetően hamar kiszárítják maguk alatt a talajt.

Sokszor az történik, hogy amikor valaki kókadozni látja a téli cserepes virágait, azt hiszi, hogy esetleg a túl sok víztől kirothadt a növény, vagy hogy csak a fagy miatt olyan, amilyen. Közben pedig szerencsétlen növény szépe kiszárad…

Szabad földbe ültetve ez a probléma szinte egyáltalán nem jelentkezik.

2. Ciklámen

Fotó: sunnysidenursery.net

Ez a gumós évelő igazán különleges ind életmódja, mind megjelenési miatt. Levelei a tavaszi melegek érkeztével lassan elszáradnak. Sokan ilyenkor azt hiszik, hogy a növény elpusztult, és kidobják úgy, ahogy van. Pedig a ciklámen ilyenkor csak nyári pihenőre indul. Ha a levele elszáradt és már nem díszít semmit, legjobb, ha kiülteted a kertbe egy biztonságosnak vélt helyre, ahol nem fogod bolygatni, nem ültetsz rá egy cserjék 3 héttel később.

Legbiztosabb, ha egy kis karóval megjelölöd, ahová ültetted, és egy filctollal ráírod a karóra, hogy Helló, itt vagyok elültetve! Csók, ciklámen.

Bár a ciklámen leginkább ősszel virágzik, nem ritka a virágos példány ilyenkor sem (Köszi, üvegházi termesztés!). Vigyázz, ne keverd össze a szobai ciklámennel. Bár ha kin látod a hidegben virágozni egy virágüzlet standján, egész biztos lehetsz benne, a szabadba való borostyánlevelű cikláment, vagy annak valamilyen színű hibridjét látod.

A földjére jó, ha ügyelsz, mert kötött, agyagos földbe ültetve a gumója könnyen elrothad. A legbiztosabb az, ha normál virágföldbe ülteted, abból nem lehet baj!

3. Dérbabér

Fotó: fitoland.hu

A dérbabér ugyan tavasszal virágzik, de skarlátvörös bimbói már télen megjelenek, és a sűrű bimbórengeteg már ilyenkor is egész szépen mutat.

Ez egy örökzöld törpecserje, ami tavasztól őszig félárnyékos helyet szeret, a tűző napon csak vegetál, haldoklik, vesződik, aztán jó eséllyel kinyiffan.

Rá is igaz, hogy cserépben télen könnye kiszárítja aga alatt a földet, szóval figyelj oda rá, hetente ellenőrizd, hogy nem csont száraz-e a földje. Ha igen, bátran locsold meg. 4-5 fokban, s ha ráadásul éri a napsütés, tisztességese párologtat, és pikk-pakk kiszárad.

4. Díszkáposzta

Fotó: Kiss Gábor

Oké, ez kakukktojás, e akkor is…nem úgy néz ki, mint egy hatalmas virág? A díszkáposzta egy egész klassz téli dísz ha el tudsz vonatkoztatni attól, hogy leginkább parkokban találkoztál vele eddig. Őszintén szólva én valahogy idén szerette meg, eddig idegenkedtem tőle, mert olyan “ipari” volt a megjelenése. Pedig hát, nem rosszabb akármelyik egynyári növénynél, fergeteges színe pedig igazi téli áldás.

Nem tudom, említettem-e már, hogy a cserépbe ültetett, sok levéllel rendelkező virágokra télen érdemes odafigyelni, mert könnye kiszáradnak. Ez a díszkáposztára halmozottan igaz, mivel ugyebár mása sincs, csak levele, az viszont jó sok. Egy kicsi-közepes cserép földjéből pár nap alatt képes felszívni az összes nedvességet. Ekkor előbb a szélső levelei kezdenek el besárgulni, és hamar az egész növény lekókad, és viszlát, mehet a komposztra.

Ha viszont odafigyelsz rá, hetente rápillantasz a földjére, és szükség esetén meglocsolod, akkor márciusig-áprilisig a kerted-teraszod dísze lesz.

5. Hanga/erika/csarab

Fotó: pinterest.com

A hanga (a fenti fotón elöl balra és hátul jobbra az a fehér hosszúkás) az árvácskához hasonlóan tipikus téli virág, a fenyőágas-műhavas téli dekorációk elmaradhatatlan dísze.

A legtöbb kertben/teraszon viszont elég hamar ki szokott múlni, mert…

Mert kiszárad. A hangánál az a külön trükk, hogy amikor vízhiánya van, azt az “ostoba” növény nem mutatja egyáltalán, mivel virágszárai a legtöbb fajtának merevek, és halott, száradt állapotban is ugyanúgy nézek ki. Sőt, a legtöbb fajtának még a virága is ugyanúgy élénk színű marad, csak hetekkel a növény halála után derül ki a kertbarát számára, hogy Jé, hát ennek meg annyi. Szóval ne tedd el olyan mélyre a sufniba az öntözőkannát, ha csarabod/hangád/erikád van, mert kelleni fog.

Ha túlélte nálad a telet és szeretnéd megtartani, akkor a kert egy árnyékos részén próbálkozhatsz vele, jó tőzeges, komposztos, laza földbe ültesd el, és locsold, az istenért, locsold, mintha nem lenne holnap!

6. Hóvirág

Fotó: gardenersworld.com

Épp ma látta egy kertben, hogy az egyik hóvirág csoport már vagy 5 centis, a bimbói is látszanak. Ha ilyen marad az idő, pár nap, és ki is virágzik.

Ha hóvirágot veszel, akkor van egy jó hírem: nem nagyon fog kiszáradni, legalább is nem olyan hamar, mint az árvácska, a dérbabér, a díszkáposzta vagy a hanga.

S ha már hóvirágot veszel, vegyél TÖBBET, mert elég kis virág, és 2-3 szál elég lehangolóan néz ki még egy 3-4 négyzetméteres teraszon is. 4 vagy 5 cserép, az viszont már sokkal jobb. 40 meg még jobb, de azért túlzásokba sem kell esni.

Szóval vegyél vagy 40 cseréppel, s ha elvirágzott, ültesd ki a fűbe, hogy jövőre már ott virágozhasson. A tavaszi első fűnyírásig bőven elvirágzik és a szára is leszárad, és jó eséllyel szaporodni is fog, így a következő évben a 40 cserépnyi hóvirág az új kölkökkel együtt már egy egész kis hóvirágmezőt fog alkotni. Ne kicsinyeskedjünk!

7. Fekete hunyor

Fotó: bakker.com

Ha fehér virágú hunyort veszel, az jó eséllyel a fekete hunyor lesz. Hogy nevét miért a gyöktörzsének színéről és nem a virágáról kapta, az rejtély, de ezen tegyük túl magunkat. Ennél sokkal fontosabb a tény, hogy ha vásárlás után cserépben hagyod, akkor a agy, örökzöld leveleinek köszönhetően elég hamar ki tud száradni. Szóval a cikk elején elővett locsolókanára a hunyor téli tartásakor is szükséged lesz. A január-februári virágzást követően, tavasszal ültesd ki a kertbe egy félárnyékos-árnyékos helyre. Itt jó eséllyel, évről évre egyre nagyobb, vagyis szélesebb és sűrűbb évelő bokorrá fog növekedni, és évről-évre több virágot fog hozni.

8. Kikeleti bangita

Fotó: Kiss Gábor

A kikeleti bangita év közbe egy átlagos kinézetű, vagy annál kicsit érdekesebb cserje, mivel levelei szép redősek, kis pirosas árnyalattal. Ha esetleg az utcán vagy egy parkban vagy anyósodnál január kellős közepén látsz egy csupasz bokrot, amin kicsi, mii tölcsérre emlékeztető, halvány rózsaszínes-fehéres virágok vannak, akkor nagyon valószínű, hogy a kikeleti bangitába botlottál, és sajnos messze még a tél vége. De a virágnak legalább lehet örülni.

9. Téli jázmin

Fotó: Kiss Gábor

A téli jázmin sokak kedvence, és sokan keverik az aranyesővel, ami nem is aranyeső, hanem aranyvessző. A téli jázmin leginkább alacsony, vékony elterülő szárú cserje, ami februárban virágzik, azt követően március-áprilisban pedig kifejleszti a leveleit, és így unatkozza végig az évet. Éppen ezért én leginkább a kert egy távoli sarkában szeretem, ha van. Ha akarok, odamegyek és megnézem a virágát, de hogy azért az egy-két hét, általában nem is túl acélos virágzásért egész évben nézzem a satnya ábrázatát az előkertben… na azt nem. Parkokban oké, de magánkertben én nem agyon csípem. Jahh, cserépbe nem igazán való, nem is agyon lehet kapni a téli virágos standokon, inkább év közben lehet beszerezni normál kertészetekben.

10. Varázsmogyoró

Fotó: pinterest.com

Ez a végállapotában 3-4 méter magas cserje igazi kis gyöngyszem a kertekben. Nem túl gyakori, ráadásul kertészetekben év közben könnyen elmegy mellette az ember, mert sima zöld levelei vannak (amik ősszel nagyon szép aranysárgára színeződnek).

Aztán eljön a február, és szárain megjelenek ezek a sallangos, sárga, illatos virágok, amik úgy néznek ki, mint az ostoba szilveszteri papírtrombiták végén lévő “papírsallangok”.

Ez sem való cserépbe, a kert egy frekventált helyére viszont annál inkább.

 

Szóval, ha felkerekedsz beszerezni néhányat az itt említettek közül, három nagyon fontos dolgot ne feledj!

A cserepes növényeket télen is:

1. Öntözni!

2. Öntözni!

3. Öntözni!



Címkék: