Hogy kinek van ideje végigjárni a budapesti EXPO területén megrendezett Construma kiállítás minden pavilonját és standját, nem tudom, nekem mindössze két szabad órám volt beugrani. Végigszaladtam a – zsúfolt – OtthonDesign és a – pangó – Kert szekciókon, épp csak bekukkantottam a legnagyobb (A) pavilonba, aztán jöhetett a jóleső lángosos, a napom fénypontja.

A C pavilonban találkoztak a kertépítéssel foglalkozó szokásos kiállítók, a metszőollók, fűnyírók, ivókutak, és műfüvek között madárriasztó műbagoly figyelt, talán arra, hogy mit keres mellette egy bazinagy rózsaszín flamingó.

A kertépítőverseny  idei győztese Marosi Krisztián terve alapján a Biotó Kft. által épített többszintes, kötélhidas szépség lett. A Természetbúvárkodás játékosan című kertben még egy rovarházat is készítettek. (Mellesleg hasznos lenne, ha lassan frissítenék a kertepitoverseny.hu oldalt, mert még a 2013-as versenyt és kiállítást reklámozzák rajta.)

A Construma honlapon beharangozott dísznövény vásárt mindössze négy-öt kiállító alkotta, nem számolom ide az orchideásokat, mert azok nem kertbe valók. Volt is belőlük vagy három.

Összességében elég zavaró volt, hogy a Kert-ben alig pislákoltak a lámpák, és kellemetlen félhomály uralkodott. Ez különösen a kiállított – egyébként hatalmas és csodaszép – kaktuszok és bonsajok előtt állva zavart, megérdemelték volna a reflektorokat. A legokosabban talán a Plantart helyezkedett, bekerülve a G pavilonba, az Otthon szekcióba, sokkal nagyobb tömegnek – és tutibb fényviszonyok között – mutathatták be az exkluzív kaspó és zöldfal választékukat, mintha a Kert C pavilonba kerültek volna.

A Construma idei díszvendége India, akikképviselőik nagyon szimpatikusan mosolyogva, de félig üres bokszokban várták a látogatókat, bútor díszfogantyút és szőnyeget láttam náluk.

Amit semmiképp ne hagyjunk ki, ha a Construmára látogatunk:

A legelegánsabb kiállítótér a Magyar Design standja volt, ahol magyar tervezők bútorait és lakberendezési tárgyait láthattuk. A stand része volt a harmadik éve létező Downloaddesign program is, melynek keretében a MOME hallgatói viszonylag könnyen elérhető alapanyagokból álmodnak meg bútorokat – idén kisiskolások bútorait –, amit faipari és asztalos iskolákkal együttműködve készítenek el. A bútorok tervei ingyen letölthetők, azaz, ha találunk egy jó asztalost, olyan szekrényt készíthet nekünk, ami egyedi.

Számomra a leglátványosabbnak pedig a Wood Like stand bizonyult, ami többek között a MOME, a Bútorszövetség és a Hello Wood Technika „házassága”, ahol a fent említett asztalos iskolák tanulói „játszottak” – ahogy tanáruk mondta – fával és gépekkel, és folyamatosan készítették a szélforgókat, örökmozgókat, apróságokat. Azt hiszem, a jó asztalosokat itt fogom keresni.



Címkék: