Azt minden házinövény-tulajdonos jól tudja, hogy az öntözés nem gyerekjáték és nem tréfadolog. Nehéz eltalálni a megfelelő mennyiséget, hiszen könnyen alul- vagy túlöntözhetjük a növényeket. Többszörösen igaz ez az orchideákra. Ezzel a trükkel azonban minden megváltozik majd.

Kényes virágok

Az összes otthon nevelgetett virág közül talán az orchidea az, amibe a legtöbb kezdő (de akár tapasztalt is) kertésznek beletörik a bicskája. Az elegáns trópusi növény ugyanis viszonylag nehezen tűri a hirtelen változásokat, legyen szó fényről, hőmérsékletről, vagy nedvességről.

A tudomány is alátámasztja

Azonban egy új módszer most sokaknak kiutat jelenthet az orchideatemetőből. A módszer pedig egész egyszerűen annyi, hogy víz helyett jégkockákkal végezzük el az öntözést.

De várjunk csak, nem veszélyes ez a növényekre nézve? Mivel trópusi virág, az orchidea nincsen túlságosan hozzászokva a jeges körülményekhez, ezért elsőre nem tűnhet jó ötletnek a jéggel öntözés.

Azonban az Ohioi Állami Egyetem és a University of Gorgia szakemberi által elvégzett kutatás kimutatta, hogy a növények ugyanúgy reagálnak a sima vízre és az azonos mennyiségű jégre is.

Tehát nem kell aggódnunk, a módszer működik, ráadásul szinte teljesen kizárja a túlöntözés veszélyét.

Hogyan öntözzünk jéggel?

Helyezzünk minden héten három átlagos méretű jégkockát az orchideánk táptalajára. Figyeljünk arra, hogy a jég ne érintkezzen közvetlenül a szárral, levelekkel vagy a gyökérzettel.

Miután szépen lassan elolvad a jég, a víz egyenletesen szétoszlik a földben, nem hűti le azt, és nem is csorog ki alul. Minden egyes csepp nedvességet a növényünk kap meg. Ez pedig garantálja, hogy jóval hosszabb ideig gyönyörű virágokkal díszíti a lakást.

Forrásunk volt.



Címkék: