Egy darabig úgy tűnt, hogy idén elmarad a tél, és sosem ér véget a szokatlanul meleg indiánnyár, de ha késve is, végül csak megérkeztek a mínuszok. Túlzás lenne azt mondani, hogy váratlanul ért bárkit is, hogy közel a decemberhez cidri van, az első igazi hidegek mégis sokunkat ledöntenek a lábunkról.

Ennek több oka is van. Az egyik, hogy a szervezetünknek meg kell küzdenie az időjárás-változással, mozgósítania kell az energiáit a hideg ellen, ki kell védenie a megfázásokat és járványokat, mindezt még tetézi, hogy egyre kevesebb vitamindús étel kerül az asztalra, ráadásul még a természetes napfényből is egyre nagyobb a deficit.

Elég ha reggel elfelejted magaddal vinni a sáladat, másnapra már kapar a torkod, a gyerek is folyton hazahoz valamit az oviból, sötétben kelsz, és mire kiszabadulsz a munkahelyedről már szintén sötét van, ezt pedig még megfejeli az ünnepek és az év vége okozta fokozódó stressz is.

Egy szó mint száz, ha nem akarod az ágyat nyomva, vörös orral, egy zsepihalom alatt, betegen tölteni az ünnepeket, jobb ha felvértezed magadat, mert a szervezetednek a tél közeledtével egyre több erősítésre van szüksége, hogy kihúzza egészen tavaszig.

Könnyű a medvéknek. Mikor megunják az ősz végi sötét, zimankós napokat, csak bedobják a szunyát, és az első melegebb tavaszi napsugarak felbukkanásáig ki sem dugják a lábukat az „ágyból”. Bárcsak ilyen egyszerű lenne a mi helyzetünk is, ehelyett jön a karácsonyi felhajtás, az év végi munkahelyi hajrá, na és persze az influenzajárvány.

De pánikra semmi ok, megúszhatod a téli nyavalyákat, és az egészségtől kicsattanva díszítheted a karácsonyfát ha bevetsz pár trükköt, és felturbózod a szervezeted vitaminokkal és ásványi anyagokkal. És az egészben a legjobb, hogy ez a téli vitaminkúra még ízleni is fog.

Edd magadat egészségesre

Mielőtt a patikába rohannál, inkább menj ki a piacra, és ott válogass. Ha a megfelelő zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztod télen, erős lesz az immunrendszered, ami nemcsak a betegségektől, de az állandó fáradtságtól és a téli depressziótól is megóv. Nézzük, mi kerüljön az asztalra.

Fő szabály, hogy még télen is igyekezz hazai termesztésű ételeket vásárolni, mert azok tartalmazzák a legtöbb vitamint és ásványi anyagot, csak ez után kerüljön a kosaradba az import áru.

A zöldségek között a cékla és sütőtök rengeteg béta karotint, a kel, a brokkoli, a spárga, lila káposzta sok kalciumot, káliumot és E-, B-, K-vitamint, a zöldbab pedig nagy mennyiségű B-vitamint tartalmaznak. Mindemellett szintén tele vannak antioxidánsokkal, és nem csak finomak, de serkentik a bélműködést, stabilizálják a koleszterin- és vércukorszintet is.

Bár már egész évben kapható az üzletekben, de valójában ősszel érő zöldség a brokkoli, ami leginkább magas vastartalmáról híres. De emellett sok benne a C-, a K-, az A- és az E-vitamin is, valamint a folsav, a cink és a kalcium. Nemcsak egészséges, de a magas tápanyagtartalmával ellentétben alacsony a kalóriatartalma, így a diétázók nagy kedvence. Szóval, ha nem csak nyáron akarod formában tartani magadat, de az ünnepek alatt is, akkor válaszd a brokkolit.

Szeretnél télen is igazán energikus lenni és gond nélkül letudni az év végi hajrát? Egyél minél több csírát, ami szinte olyan, mint egy immunerősítő eszencia, minden másnál nagyobb koncentrációban tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat és aminosavat.  Kóstold végig a retek-, búza-, mungóbab-, lucerna-, napraforgó-, brokkoli-, vagy akár a vöröskáposzta-csírákat, van köztük lágyabb, de egészen pikáns ízű is.

Sütőtökkel a téli depresszió ellen     

Ha sok sütőtököt eszel, megspórolhatod vele a D-vitamin-tabletta vásárlását. Magas cukor- és zsírtartalmának köszönhetően nagyon kalóriadús étel, ami egy hideg téli napon kifejezetten jól jön, mikor már fogytán az erőd. Omega-3 zsírsavakban gazdag, ami a szív- és érrendszer számára fontos, emellett antioxidáns-tartalma immunerősítő, és a nagy D-vitamin tartalma a téli napfényhiányos időszakban megóvhat a depressziótól.

Nekünk, akár csak a növényeknek, szükségünk van napfényre, annak hiánya nagyban befolyásolja a hangulatunkat, a lelkiállapotunkat és az egészségünket is. Ennek oka pedig, nem más, mint a szervezetünk D-vitamin-háztartása, ami szoros összefüggésben van a napsütéses órák számával.

Egészségügyi szempontból rendkívül nagy jelentőséggel bír, a megfelelő D-vitamin-bevitel. Ez szabályozza a kalcium- és a foszfát-anyagcserénket, ami az erős csontozat kifejlődőséhez és megtartásához fontos. Elengedhetetlen a megfelelő agy, máj, vese és pajzsmirigy működéshez, és erősíti az immunrendszert.

A sütőtök mellett az olajos halak, a portobello gomba, a tojássárgája és a máj is tele vannak D-vitaminnal, így ezekből minél többet iktass be a téli étrendedbe, hogy biztosan elkerüld a téli depit.

Ha úgy érzed már az agyad sem forog év végén, rágcsálj magvakat

Ha azt szeretnéd, hogy jól működjön az agyad, cseréld le a chipset és a popcornt, és nassolj inkább magvakat. Amíg az előbbiektől csak a kihízod a kanapét, utóbbiaktól energikus és egészséges leszel.

Tele vannak esszenciális zsírsavakkal, valamint káliummal, kalciummal, magnéziummal és vassal is. Serkentik az agyműködést és megóvják a vonalaidat, de csakis akkor, ha nagy ívben elkerülöd a sózott, cukrozott vagy ne adj isten csokiba mártott változataikat. Szórd őket a salátára, vagy pirítva levesbetétnek is kiválók.

Egy másik trükk a téli kimerültség ellen, ha egy kis cukorhoz juttatod az agyadat. Azonban ha ezt egy tábla csokival teszed, az inkább csak pillanatnyi tűzoltás a fáradtság ellen. Válaszd inkább a gyümölcsöket desszertként, mert amellett, hogy ellátják az agyadat gyorsan felszívódó gyümölcscukorral, még a vitamin- és ásványianyag-szintedet is megemelik. Jöhet a szőlő, a körte, az alma, a szilva, a birs és a naspolya is, amik a fent említett magokkal kombinálva még finomabbak.

C-vitamin minden mennyiségben

A C-vitamin, vagyis az aszkorbinsav egy vízben oldódó, erős antioxidáns hatású vitamin, mely szervezetünk számára nélkülözhetetlen. Javítja az immunrendszert, csökkenti a magas koleszterinszintet és vérnyomást, elősegíti a vas felszívódását, és csökkenti a rák- és szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Az allergia és asztma tüneteit is csökkenti, valamint védi a tüdőt és a légutakat. Egy szóval a megfelelő C-vitamin-bevitel létszükséglet.

Csakhogy az a baj a C-vitaminnal, hogy a szervezetünk nem képes elraktározni azt, így folyamatos utánpótlásra van szükségünk belőle. Ez különösen igaz télen, amikor meg kell küzdenünk a hideggel és a megfázással.

Fontos, hogy a magas C-vitamin-tartalmú zöldségek és gyümölcsök nyersen a leghatásosabbak, ha megfőzöd őket a vitamintartalmuk nagy része odavész. Nem is gondolnád, de a szárított koriander, a friss petrezselyem, a savanyú káposzta, a zöld és pirospaprika, a fekete ribizli, a torma, a kelkáposzta és a brokkoli is tele van C-vitaminnal.

Egyél minél több fehér-, lila-, és kelkáposztát, a legjobb, ha a salátába teszed őket, vagy elmajszolsz egy tálka savanyú káposztát. Sok bennük a C-, A-, B-vitamin, a kalcium, a folsav, a foszfor és a cink.

Persze a jól bevált narancs és citrom is egészséges, és ha teleszúrkálod őket szegfűszeggel még karácsonyi, illatozó asztaldísznek is jók, de azt nem árt tudnod, hogy 100 grammonként 50 milligramm C-vitamint tartalmaznak csupán, amíg például a homoktövis egy igazi vitaminbomba, 500-900 mg C-vitamin tartalmával. Sőt a csipkebogyót is ajánlom, ha el akarod kerülni a náthát, mert közel 400 mg C-vitamint szolgáltat számodra.

Télen se kuckózz be

Tudom, hogy benned is megszólal ilyenkor az a bizonyos téli álmot alvó medve, és szeretnéd magadra zárni a jó meleg lakás ajtaját, bebújni egy puha takaró alá, és egy teát szorongatva megvárni a tavaszt. De sajnos az egészségednek ezzel ártasz a legtöbbet.

Télen még inkább fontos a szabadban, a természetes napfényben eltöltött órák száma, valamint hogy mozogj és felpörgesd a keringésedet, és erősítsd az immunrendszeredet. Ezért bármennyire is hívogat az a takaró, amikor csak az időjárás engedi sétálj egyet a szabadban, vagy tedd rendbe a kertet, biciklizz egyet, kocogj egyet a kutyával, menj síelni, korizni vagy szánkózni a gyerekekkel. Hidd el fel fog tölteni energiával.



Címkék: