A tavasz az ideális időszak arra, hogy felfrissítsük vagy kialakítsuk a virágágyásunkat a kertben. Ha most mindent elvégzünk, nyárra már tele lesz színpompás növényekkel az ágyás. Nézzük a legfontosabb lépéseket!

 

Készítsük elő az ágyás helyét

Mindig olyan helyet válasszunk a virágágyásnak, ahol kellő mennyiségű napfény éri a földet a nap nagy részében. Az előkészítést kezdjük azzal, hogy felássuk a kiszemelt területet, és gyökerestül eltávolítjuk az összes gazt. Gereblyével egyengessük el a felásott talajt.

Ellenőrizzük a talaj típusát

Nem minden föld ugyanolyan, és a típus felismerése kritikus pont lehet a sikeres virágágyás kiépítésében. Mindig azelőtt végezzük el a talajtesztet, hogy megvennénk a növényeket, nehogy valami olyan kerüljön az ágyásba, ami nem fog ott szeretni.

Válasszunk növényeket magasság szerint

A virágágyásban elhelyezett növények nem lehetnek mind ugyanakkorák, mivel így a hátul lévő delikvensek nem jutnának elég fényhez. Osszuk az ágyást három vagy négy részre, és elölről-hátrafelé haladva ültessünk alacsony, magasabb és magas növényeket.

Ha fal mellé ültetünk, akár kúszónövényeket is hozzáadhatunk az ágyáshoz, ettől is izgalmasabb lesz. Az első sorba ültetett növények magassága ne haladja meg a 30 cm-t.

Válasszunk növényeket szín szerint

Persze nagyon szép tud lenni egy sokszínű virágágyás, a szemnek talán mégis kellemesebb, ha van némi rendezettség a növények között. Ezért maximum 3-4 különböző színnel dolgozzunk, és ezeket is próbáljuk meg egyenlő arányban, kis csoportokban eloszlatni. Így nagyon szép, rendezett hatást keltünk majd.

Gondozzuk rendszeresen

Amikor elültettünk mindent, már csak a várakozás, gondozás és a gyönyörködés marad hátra. A lépcsőzetes ültetés előnye az is, hogy könnyebben észrevesszük majd a dísznövények között felbukkanó gazokat, amiket azonnal ki tudunk majd húzni.

Forrásunk volt.



Címkék: