Ugyan a szárnyas barátaink egész évben látogatják kertjeinket, mégis ilyenkor ősszel helyezünk nagy hangsúlyt az etetésükre. Persze nem mindegy, hogyan és mit helyezünk ki a madaraknak, ha nem vigyázunk, elijeszthetjük őket, vagy akár kárt is okozhatunk bennük.

Ha szeretjük ősszel nézni a kertünkbe sereglő madarakat, fogadjuk meg az alábbi néhány tippet. Ezekkel nemcsak több szárnyast csalogathatunk az ablakunk elé, de abban is biztosak lehetünk, hogy az élelemért iderepülő madarak biztonságban vannak nálunk.

Használjunk több etetőt

Nem minden madár tud ugyanabból az etetőből enni, ezért ha csak egy típust akasztunk ki, azzal ellehetetlenítünk egyes fajokat. Használjunk kis házikót, cső alakú etetőt, akasszunk ki pár cinkegolyót is. Így jóval színesebb lesz a madársereglet.

Takarítsunk rendszeresen

A kint hagyott, rendezetlen etetők nem lesznek népszerűek a madarak között. A magvak közt és a vízben könnyen elszaporodhatnak baktériumok, amelyek miatt a szárnyak jószágok messziről elkerülnek majd minket.

Ne hagyjuk üresen

Ugyan ez nem túl meglepő, de ha nem töltjük fel rendszeresen az üres etetőket, a madarak máshol fognak élelmet keresni, és a kertünk pedig madárfütty-mentes lesz.

Tegyünk ki vizet is

Nemcsak inni, de fürdeni is szeretnek a madarak a kihelyezett vízben, ezért ez jó kiegészítője lehet az etetőink rendszerének. Helyezzük őket a talajra, esetleg kicsit megemelve, hogy védettebb hely legyen a ragadozók elől. A vizet cseréljük rendszeresen, és ha befagyna, inkább hozzuk be.

Akasszuk biztonságos helyre

Egy etetőnek biztonságos, de nem túl eldugott helyen kell lennie. Ez utóbbi azért fontos, mert így a madarak is nagyobb biztonságban érzik majd magukat, és természetesen mi is jobban látjuk majd őket.

Ne használjunk rovarirtót

A madarakat megzavarják a vegyszerek, ezért ezek használatát inkább mellőzzük. És a kártevők miatt se aggódjunk: szárnyas barátaink majd gondoskodnak róluk.

Forrásunk volt.



Címkék: