Amikor előreláthatóan nem lesz néhány millió forintunk a közeljövőben új kerítésre, ideje elgondolkodni, hogy olyat ültessünk a drótkerítés vagy az omladozó fal mellé, ami végre átláthatatlanná teszi a szomszéddal közös határvonalat és vele együtt az életterünket (vagy a szomszédét..). Tavasszal átnéztük, milyen egynyári lehetőségek vannak, de ha lemaradtál az idei vetésről, a közelgő ősz szuper időszak arra, hogy elültesd a hosszabb távú megoldást jelentő futónövényeidet. Hogy miket keress a kertészetekben, vagy a netes boltokban? Íme néhány jó ötlet és tulajdonságaik, hogy megtaláld a neked megfelelőt:

Görögtekercs (Periploca graeca)

Jópofa, tekeredve kapaszkodó, nagyon gyorsan növő, cserjeféle, ami akár egy év alatt befut bő 8-10 méteres kerítést is. Sötétzöld levelei között sárgás-lilás virágai nem túl feltűnőek, de értékét nem is ez adja. Meleg, napos helyet szeret (fagyzugos helyen kifagyhat, de máshol az országban télálló), és remekül tűri a városi légszennyezettséget. Lombhullató, ezért a talajnak is kedvező növény, ám sajnos nem túl elterjedt a kertészetekben. Néhány helyen azért mégis rábukkanni a neten is, 690-3990ft közötti árakon.

Extra tipp: húzz kesztyűt, ha alakítás miatt metszenéd, mert a szárában lévő tejnedv irritálja majd a bőröd és a szemed is, ha utána megdörzsölöd.

A görögtekercs helyes kis virága

Trombitafolyondár (Campsis radicans)

Az egyik legerőteljesebben növő és leggazdagabban virágzó kúszó cserjénk a Kárpát-medencében. Ahogy mondani szokás: „ki sem lehet irtani”, „rémálom” ésatöbbi, értitek. Ez azonban sok helyen akár jó tulajdonság is lehet! Röpke 2 év alatt szépen befut egy egész romfalat, eltakar teljes drótkerítést ez a léggyökerekkel kapaszkodó őrült növény úgy, hogy azon senki fia át nem lát, ellenben kiváló madárfészkelő hellyé válik és csodálatos virágaival minden nyáron elkápráztat mindenkit. Többnyire narancssárga, piros és lazac színekben lehet kapni, de például Megyeri Szabolcsnál ritka, citromsárga változat is van. Áruk méretük és eladóhely szerint változó, kb 2000-5000ft között juthatunk egy gyökeres példányhoz.

Extra tipp: a házunktól csak nagyobb távolságra ültessük, mert komoly károkat képes okozni egy idény alatt is (simán kibontja a tetőcserepet alulról).

Karban lehet tartani

Borostyán (Hedera helix)

Klasszikus tutiság, ezer és ezer helyen látni az országban. Ez azonban ne szegje a kedved, hiszen mindenhol bizonyította rátermettségét, így nálad is sok esélye van arra, hogy szépen megmaradjon. Jól fut drótkerítésre és falra is, bár utóbbira csak akkor futtasd, ha a fal állapota nem számít különösebben, mert leszedéskor jön vele a vakolat is… Árnyékos, félárnyékos helyeken van igazán elemében, az ilyen terepen szinte végtelen hosszúságúra nő és ami a legjobb: örökzöld, és van belőle fehértarka változat is. Szinte minden kertészetben fellelhető, de bátran vágjunk friss hajtást gyökereztetni bárkinél, könnyen megered. Futtasd te is a kerítésre!

Extra tipp: az első időben mindig vezessük az ágait felfelé, nehogy a földön terjedjen el.

Nagy kapu lett a borostyánból a budapesti Károlyi kertben

Kerti iszalag (Clematis nemzetség)

Könnyed kúszócserje, amely nem igényel komoly támrendszert, ám mégis nagy virágtömeget képez minden nyáron. Feltűnő virágai és hálás természete miatt mindenkinek kellene egy otthon a kertben. Szereti a tápanyagdús földet és csak akkor érzi jól magát, ha beárnyékoljuk a tövét. Talajtakaró növény, vagy mulcs lesz erre a megoldás. Sok fajtája létezik, így az ára is igazán különböző. A Sieberz-nél például 1990 forinttól 5990-ig megy a skála.

Extra tipp: Soha ne ültessük déli fekvésbe, egész napos tűző napra, mert attól kiborul. Ugyanakkor szüksége van a napfényre.

Minden kertbe kell egy klemátisz!

Lila akác (Wisteria sinensis; fehér virágú változat: ’Alba’)

Erős támrendszert igénylő, pompásan virágzó kúszócserje. Tavaszi virágzásakor az egész növényt beteríti a tengernyi fürtös, halványlila virág, emiatt ritka szép látvány. Bármilyen támrendszerre felmegy, így a erősebb pergolára is, ha lelógó fürtökben gyönyörködnénk. Ha elvirágzott, halványzöld , sűrű lombozata szintén remek takaró. Tavasszal a virágwebshopon már 1490 forintért lehetett vásárolni szép példányokat.

Extra tipp: Tápanyagban gazdag földbe ültessük, nem homokszerető, akármennyire is akác a lelkem.

A tavasz legszebb fala vagy kerítése lehet a tiéd lilaakáccal

Tapadó vadszőlő (Parthenocissus tricuspidata ‘Veitchii’)

A tapadókorongos vadszőlő a kerítés- és falrafutás örökös bajnoka. Levelei formájával, üde színével minden helyet feldob, különösen ősszel, amikor páratlanul szép, lángoló vöröses-narancsos-bordóra színesedik. És ez a fajta, ellentétben kapaszkodó testvérével, nem teszi tönkre a vakolatot sem, ezért ha vásárolunk, figyeljük a pontos megnevezést. Ez a típus a Fitolandnál már 1490 forintért a mienk lehet.

Extra tipp: Ha rálóg valami fontosra, nyugodtan vágjuk vissza, jól bírja a metszést.

Nyári kép egy budapesti házfal vadszőlőjéről. Lángoló piros lesz ősszel, mint a főképen.

Hogy hiányzik a futórózsa a felsorolásból? Arra külön készülök! 😉

(Képek: wikimedia, pixabay, wikimedia, wikimedia , pxhere.com, + sajátok)Címkék: