A tavasz a megújulás és az újrakezdés időszaka, ilyenkor minden tele van energiával. Sajnos ez nemcsak a növényekre igaz, hanem a kártevőkre is, és ha nem vigyázunk, már azelőtt tönkretehetik a kertünket, mielőtt az kivirágozna.

 

Levéltetű

Szinte alig látjuk őket puszta szemmel, ettől azonban még ugyanúgy ott vannak a kedvenc növényeinken. Az apró piros vagy fekete élőlények kiszívják a nedvet a szárból, és elszáradt, elsorvadt leveleket hagynak maguk mögött.

Káposztaféreg

Mielőtt lepke lesz belőle, a káposztaféreg igen kártékony tud lenni. A koratavasszal elvetett leveles zöldeket és káposztaféléket dézsmálja, gyakran jelentős pusztítást végez. Ráadásul nem is mindig egyszerű észrevenni, ugyanis a zöldségek alsó részeiben húzódik meg.

Fülbemászó

Ugyan sokan tényleg attól tartunk, hogy belemásznak a fülünkbe, az apró kártevőktől inkább a zsenge hajtásokat és palántákat kéne féltenünk. A fülbemászók lyukakat rágnak a növények leveleibe, gyakran az egész levelet eltüntetve, ami a fiatal palánták végét jelenti.

Meztelencsiga

Talán nem kell senkinek magyarázni, hogy milyen nagy kért tesznek a meztelencsigák a tavaszi kertben. Ha nyálkásan csillogó nyomokra és irreguláris rágásnyomokra leszünk figyelmesek, bizony cselekednünk kell, mielőtt a csigák mindent lerágnak levéltől gyökérig.

Aknázólégy

Ugyan csak a kései tavaszi hónapokban bukkannak fel a kertben, még így is jelentős károkat képesek okozni az ott elültetett növényekben. A spenót, a mángold és a cékla mind veszélyben van ilyenkor, bár a többi növényünket is félthetjük. A lárvák főleg a levelek belső részét rágják meg.

Forrásunk volt.



Címkék: