Nem kell egy hatalmas kert ahhoz, hogy gyönyörű virágokat ültessünk, megteszi egy apró erkély vagy balkon is. Azonban sok buktatója van a balkonkertészetnek, vegyünk sorra most néhány hasznos tanácsot.

 

Milyen növények nőnek meg az erkélyen?

Mivel a legtöbb erkély ki van téve az időjárás viszontagságainak, olyan növényeket ültessünk, amelyek strapabíróak. A hegyi növények és pozsgások kibírják az erőteljes széllökéseket és nagyobb viharokat is, miközben vízigényük sem túl nagy. A pázsitszegfű vagy a bíborvörös délvirág például kiváló választás.

Hely hiányában inkább mondjunk le az évelő növények nevelgetéséről és maradjunk az egynyári virágok ültetésénél.

Milyen cserepet válasszunk?

Azért, hogy ne kelljen állandóan az erkélyünk leszakadása miatt aggódnunk, válasszunk könnyű, műanyagból készített kaspókat és cserepeket. A súlyos agyagból vagy cserépből gyártott darabokból nem helyezhetnénk ki túl sokat a balkonra. A korlátra mindig csak óvatosan tegyünk virágládát, főleg akkor, ha az utca felé néz az erkélyünk.

Hogyan rendezzük be a balkonkertet?

Mivel kis helyről van szó, igen könnyű túlzsúfolni a teret rengeteg cseréppel, kaspóval és növénnyel. Ahhoz, hogy ne legyen káosz az erkélyen, de mégis egy gazdag kert hatását keltsük, használjunk maximum 2-3 különböző színt. Érdemes a falról vagy a plafonról lelógatni néhány cserepet, ezzel is kihasználva az adott teret.

Hogyan gondozzuk a kiskertünket?

Az öntözés okozhat némi fejtörést: ha nem akarjuk elárasztani az alsó szomszédunkat, építsünk ki egy csepegtető rendszert, ellenkező esetben öntözzünk rendszeresen, de óvatosan. A kártevők távoltartása szerencsére sokkal egyszerűbb az erkélyen, mint egy nagy kertben: mivel a városba amúgy is kevés ilyen állat keveredik be, nem kell túlaggódnunk a dolgot. Ha pedig mégis megjelenik egy nemkívánatos vendég, úgyis észre fogjuk venni.

Forrásunk volt.



Címkék: