Sok mindent lehet nagyon várni: az első csókot, a tavaszt, buszt, a vakációt, a fizetést. És Minden Idők Legjobb Gyümölcsét, a málnát, aminek a szezonja január 1-től december 31-ig tart. Mármint a várásáé, érni sajnos ritkábban szokott.

Elgondolkoztatok már azon, mit lehet szeretni egy gyümölcsön? Mitől lehet kedvenced a kedvenc? Íztől, illattól, állagtól, vagy emlékektől, érzelmi kötődéstől? És az az egyszerű tény megvolt már, hogy a nyár első számú gyümölcse, azaz maga a nyár, tehát a málna T.Ö.K.É.L.E.T.E.S? Nézzük meg, mit tud a málna, a végére minden kiderül.

Íz

Az ananász baromi édes, a ribizli meg elég savanyú, de mindkettő finom a maga nemében, ezt elismerem. A málna íze viszont egyszerre kellemesen édeskék ÉS savanykás. Ezt pedig egy olyan, semmihez sem hasonlítható illatos aroma fog össze, amitől a málna íze lesz az ízlelőbimbók szupertiszta kokainja.

10/10

Forrás: giphy.com

Illat

A málna ízeit anyaként átölelő illat maga a gyerekkor, a mezítláb a málnásban ráérősen ácsorgó, felelősség nélküli szabad nyár. Ezt keressük felnőttként, na a málnában ott van az összes.

10/10

Állag

Állon végigfolyó baracklé, fültől fülig kenődő dinnye, roppanó cseresznye, magköpködés, mindez szép és jó, boldogság és öröm, de láttatok már a málnához hasonló, apró kis gyöngyökből összerakott puha, lágy csodát? Nem kenődik, nem folyik, nem héjas, az egyik pillanatban még a bokron piroslik, a következőben már a szádban forgolódik boldogan. Na és melyik gyümölcsbe tudod ÍGY beledugni az ujjad, ha akarod? Hát megmondom, egyikbe sem.

10/10

Forrás: maxpixel.net

Szín

A vörös a szivárvány első színe, a három alapszín egyike, neve a véres kifejezésből ered. Ha telített és élénk, az már a piros. Szelíd, kedves, egészséges, szerelmes, szenvedélyes. Piros arc, piros alma és el is érkeztünk a legszebb piroshoz, a málnapiroshoz. A nyár színe.

10/10

Forrás: giphy.com

Hatás

A málnának nyilván magas a vitamintartalma is, nem lehet ez másképp. Ezért főleg nyersen javasolt a fogyasztása, de ha marad (haha), készülhet belőle szörp, lekvár, kompót, zselé, bor. A méhek is tudják, mitől döglik a légy: imádják a málnát, nektárja fontos táplálékuk.  És a magamfajta fruktóz intoleranciával vergődőnek is egy igazi gyümölcs, amit szinte probléma nélkül meg tudok enni. (Bár ha nem tudnék, akkor is enném, hiszen málna.) A piros zöldségek és gyümölcsök egyébként likopint és antociánt is tartalmaznak, aminek a húgyvezetékünk, a memóriánk, és a szívünk lehet hálás. Köszi málna!

10/10

Az összesítés eredménye: a málna egy 10/10-es gyümölcs. És ha eltűnik a magyar málna, megszakad a szívem, mert nincs az a narancs, ami pótolhatná.

Az örök kérdés viszont, hogy mosni, vagy nem mosni? Megoldás, ha otthon eszed a bokorról, mosás nélkül. Ültessetek málnát.

Kiemelt kép:  giphy.com



Címkék: