Év végére többszörösére nőhet a megújuló energiaforrásból származó villamosenergia-termelés Magyarországon, ha minden tervezett beruházás elkészül. Az Onga melletti tizenhárom hektáros földterületen már dübörögnek a munkagépek.

Gigaberuházások a KEHOP támogatásával

Már megkezdték a Felsőzsolca és Onga közötti 3605. számú út mellett a 16,632 megawatt névleges teljesítőképességű fotovoltaikus erőmű építési munkálatait. Az naperőmű évente 21 millió kilowattóra villamos energia termelésére lesz képes, valamint a megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség évente 74 ezer gigajoule-lal nő, az üvegházhatást okozó gázok mennyisége pedig 20 ezer tonnával csökken.

 A beruházás során 462 darab invertert és 74 ezer darab 270 Wp (Wattpeak) teljesítményű napelemet telepítenek majd. Mindezt a MVM Hungarowind Kft. valósítja meg , a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében kapott hárommilliárd forintos támogatás segítségével.

Helycserés naperőmű, Pakson épül minden

A kormány még 2017 augusztusában döntött arról, hogy két naperőmű épülhet, több mint 6 milliárd forint KEHOP támogatásból. Ezeknek az egyike a megkezdett felsőzsolcai beruházás, a másikat pedig Oroszlányba tervezték.

(képhttp: dugway.army.mil)

Azonban nem sokáig örülhetett a komárom-esztergomi város, ugyanis decemberben egy újabb kormánydöntéssel egyszerűen áthelyezték a tervezett beruházást, és Paksot jelölték ki új helyszínként. Az oroszlányi tervek, melyek így Pakson valósulnak majd meg, 17,208 megawatt névleges teljesítőképességű,  fotovoltaikus erőmű építéséről szólnak. és a megtermelt energiát a közcélú hálózatba táplálják majd. A projekt eredményeként a megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség évente A paksi szolármező segítségével évi 80 ezer gigajoule-lal nő majd a megújuló erőforrásból előállított energiamennyiség, valamint 22 ezer tonnával csökkennek majd az üvegházhatást okozó gázok. Az ongainál is nagyobb beruházásra 3,2 milliárd támogatás ad a KEHOP.

Körösújfalun sportpályából lesz napelempark

 Az MVM Hungarowinf Kft. a békés-megyei Körösújfaluba is naperőművet tervez, mely 1,5 hektáros, korábban sportpályaként használt önkormányzati földterületen kapna helyet.

A szolárpark a tervek szerint nagyjából 2000 napelemből áll majd, és 1,5 megawatt teljesítményre lesz képes, ami évi 700 megawattóra villamosenergia termelését teszi lehetővé. A tervezett erőműben a napelemek élettartama 25 év, és 1000 tonnával csökkentik majd az évi széndioxid-kibocsátást.

Szintén a 2018-as fejlesztési tervek között szerepel, az ALTEO Nyrt. monori és domaszéki napelemparkja, melyek összesen 6 megawattnyi fotovoltatikus kapacitással rendelkeznek majd.

Dübörög a METÁR is

2017-ben közel 2500 kérelmet bírált el a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal( MEKH), mely a Megújuló Támogatási Rendszer (METÁR) keretén belül nyújt segítséget a megújuló villamosenergia-termelési beruházások megvalósításához.

(kép: af.mil)

A MEKH szerint jelentősen nőhet a naperőművek száma Magyarországon, így a megújuló erőforrásból származó villamosenergia-termelés. A METÁR (korábban KÁT) támogatásban részesülő villamosenergia-erőművek beépített kapacitása 2015-ben 837 megawatt volt. Ha minden tervezett beruházás elkészül, akkor a hazai napelemes kapacitás 2100 megawattra nőne az idei év végéig, ami meghaladná a paksi atomerőmű teljesítményét.

Pécs és a Mátra már fotovoltatikus

 A már megvalósult naperőművekről is érdemes szót ejteni. Az elmúlt években nagy előrelépések történtek a megújuló források arányát tekintve a hazai energiafelhasználásban.

2015-ben adták át Magyarország legnagyobb napelemparkját a Mátrában. Az Őzse-völgyi zagytározó területén 6,5 milliárd forintos ráfordítással megépült létesítmény 16 megawattos (MW) teljesítményű. A 30 hektáron elhelyezett 72480 napelem telepítésével Közép-Európa legnagyobb kapcsolt szén- és megújuló-energia erőműve jött létre. A most épülő ongai szolármező lehet majd az újabb rekorder.

A beruházást uniós, illetve állami támogatással a német RWE-csoport valósította meg, 74 százalékos tulajdoni aránnyal, a Magyar Villamos Művek Zrt. Birtokolja a fennmaradó 26 százalékot. A mátrai erőmű mintegy 4000 háztartást képes ellátni zöld energiával, és évi 24 ezer tonnával csökkenti hazánk széndioxid-kibocsátását, és teljes magyar éves villamosenergia-felhasználás 15 százalékát állítja elő.

(kép:wikipédia)

A 2016-os év nagy fejlesztése a pécsi naperőmű volt, melyet a hőerőmű egykori zagyterének rekultivált, több mint tízhektáros területén alakították ki, és több mint 38 ezer napelempanelt szereltek fel. A beruházást, a most épülő felsőzsolcaihoz hasonlóan, az MVM Hungarowind Kft. valósította meg, mintegy 4,2 milliárd forint európai uniós és állami támogatás segítségével. A pécsi naperőmű nyolc, egyenként 1,25 megawattos, modulszerűen összekapcsolt mezőből épül fel, és éves szinten 15 ezer tonnával képes csökkenteni a hazai széndioxid-kibocsátást.

Szintén 2016-ban adták át a Sajóbábonyi 500 kilowatt teljesítményű naperőművet, melyet a Solarpark-Bábony Kft. 200 millió forintból hozott létre. Nagy jelentőséggel bír minden ilyen, karbonszegény energiatermelésre képes erőmű, ugyanis Magyarország vállalta, hogy a megújuló energiaforrások részarányát energiafogyasztáson belül 14,65 százalékra emeli 2020-ig.

(kiemelt kép:pixabay)



Címkék: