Augusztus utolsó hetét már az őszhöz számítom. Emlékszem, tavaly a balatoni nyaralást pont erre a hétre időzítettük. A leégés nem fenyegetett minket, még a vízbe se merészkedtünk be. Így van ez idén is, a gusztushusszal együtt megérkezett az ősz. A pesti rakparton sétálva egy virágzó őszirózsa is szomorúsággal töltött el, máris vége a nyárnak :(. Az ősz szép színes évszak, de azért nem kell mindjárt a kardunkba dőlni, ha megjelenik az első sárga levél, amit amúgy az aknázómoly okoz, már jóval ősz előtt. Szóval van még egy rakás, ilyenkor is virágzó növény, amit most se késő elültetni.

Megosztom veletek a kedvenc nyár végén, ősz elején virágzó évelőimet. Egyenként is szépek, de összeültetve még jobban kijönnek a színek és formák.

Vegyünk egy díszfüves alapot, ez esetünkben legyen az árvalányhaj. Tömegével nagyon esztétikus, mert hullámzik a szélben, egész más a vizuális inger. Ahogy a természetben is megfigyelheted – például egy vadvirágos mezőn -van, ahol egy növény külön foltokban jelenik meg, majd pár méter múlva ugyanaz egy másik növénnyel vegyítve. Mindez szép ritmusban és harmóniában, nos nekünk is ez lenne a célunk. Egy nagyobb díszfű foltba el lehet szórni az amúgy gyógynövény bíbor kúpvirágot, és a bánsági szamárkenyért. Majd ne félj külön egy-egy nagyobb foltban önállóan is ültetni belőlük. A szegélyek közelébe kerülhetnek az alacsonyabb varjúháj foltok, egy csoportba legalább 3-5 tő kerüljön. A magasabb keserűfüvet pedig a háttérbe ültessük. Ez a növény mix jövőre már nyár végétől pompázni fog és ha csak tavasszal vágod vissza, akkor egész télen át is díszít.

Árvalányhaj (Stipa tenuissima) Fotó: Bognár Emese

 

Bánsági szamárkenyér (Echinops bannaticus) Fotó: Bognár Emese

 

Bíbor kúpvirág (Echinacea purpurea ‘Magnus’) Fotó: Bognár Emese

 

Pompás kúpvirág (Rudbeckia hirta) Fotó: Bognár Emese

Varjúháj (Sedum Herbstfreude) Fotó: Wikimedia Commons

Keserűfű (Persicaria amplexicaulis) Fotó: Bognár EmeseCímkék: