A közösségi média korszakát éljük, ez tény. De mielőtt végleg elítélnénk mindent és mindenkit, aki ezzel foglalkozik, próbáljuk meg megtalálni a benne rejlő értékeket, szépséget és hasznos információkat. Ugyanis vannak ilyenek. Itt van például 10 plusz 1 ráadás kert- és növényfanatikus, akiknek a munkásságát érdemes nyomon követni az Instagramon. Kezdjük a Gardeninstával, ez vagyunk mi <3.

@kewgardens

Igen, a világhírű Királyi Botanikus Kerteknek is van Instagram oldala. De még milyen! A neves növénykert és botanikai kutatóállomás Londonban található és a 18. században alapította II. György fia, Frigyes walesi herceg és felesége. A kert azóta is rendkívül fontos botanikai érték. Több mint 70 000 növényfaj található benne, melyek genetikai forrásként is funkcionálnak ezen felül számos tudományos kutatásnak is helyet ad a kert. 2003 óta az UNESCO világörökség részét képezi. A kert Instáján nyomon követhetjük a gyűjtemény életét, minden évszakban. A szebbnél-szebb növénykülönlegességek művészi fotóiban gyönyörködhetünk naphosszat. A profi képek segítségével bejárhatjuk az egész kertet, és mindig a legszebb, legelőnyösebb arcát csodálhatjuk meg. Itt nem történhet meg az, mint személyes látogatásunk során, hogy éppen bezárt pálmaházat találunk, vagy felújítás alatt lévő ágyásokat. Az Instagram oldalt elözönlik a Kew-kertek mesebeli virágai az év mind a 365 napján.

@botanygeek

Az önmagát botanika strébernek becéző James Wong oldala. A srác végzettségét tekintve etnobotanikus, ami azt jelenti, hogy a néprajz és a növénytan közös mezsgyéjét kutatja. A Kew-kertek nagy rajongója, nem csoda, hiszen itt tanult, ezért nem ritka a Kew-parkról sem egy-egy- poszt az oldalán. Saját tévé műsora is volt, amit eredetileg a BBC csatorna sugárzott, Grow Your Own Drugs címmel. Itthon a Spectrum Home csatorna vetítette az epizódokat Kerti patika címmel. Én is lelkes nézője voltam Jamesnek, nagyon jó kis műsor volt ez, a kertben megtalálható vagy termeszthető növényekből készített (néprajzi kutatásokon és tudományos alapokon nyugvó) házi „orvosságokat” mindenféle nyavalyára. Könnyű, követhető receptek voltak, és nem mellesleg –ahogy drága megboldogult nagymamám mondaná– a jóvágású fiatalember jól el tudta adni a bölcsességét. Az Instagramján saját londoni kertjéről oszt meg képeket, de találunk posztokat számos angliai kertről és a világ sok más botanikus kertjéről is. Rengeteg érdekességet és hasznos információt oszt meg, de saját ötleteket is közzétesz, mint például hogy hogyan készíts mini tavat egy gyümölcsös tálban a nappalidba. Jamesnek saját honlapja és Facebook oldala is van, ahol szintén követheted.

@the_rhs

Maradva még picit a brit vonalon, egy kertészeti jótékonysági szervezetet szeretnék bemutatni. A Royal Horticultural Society (magyarul kb: Királyi Kertészeti Egyesület) a világ egyik vezető kertészkedéssel foglalkozó jótékonysági szervezete. Története elég régre nyúlik vissza, hiszen 1804-ben alapították, székhelye pedig Londonban található. A szervezet célja olyan események, megmozdulások vagy bármi egyéb program segítése és rendezése, amelyek a kertészkedés emberi egészségre gyakorolt pozitív hatásait promótálják. A szervezet fáradhatatlanul szervezi és támogatja a különböző kiállításokat, kampányokat és közösségeket, saját kerteket, könyvtárat és gyűjteményt tart fenn, oktatásokat szervez. Az RHS-nek saját termékei és boltjai vannak, rendszeresen szerepelnek a médiában, és ha tanácsra lenne szükségünk, akkor is fordulhatunk hozzájuk. Instagram oldalukon nyomon követhetjük aktuális projektjeiket, és nem utolsó sorban csodás kertek képeiben gyönyörködhetünk.

@cartherine_clc

Catherine Chenery egy díjnyertes kert és „botanikai” dizájner. 2015-ös projektje az RHS hamptoni virág show-ján közönségdíjat nyert. Az Instagramjának elképesztően mesés hangulata van. A manapság nagyon népszerű vintage jelzővel tudnám illetni. Kellemes, pasztellszínekben pompázó, bámulatosan dekoratív virágkompozíciók és kert részletek jellemzik. Lágy színek és ízléses, egyszerű, letisztult beállítások jellemzik az oldalt, igazi gyönyör a szemnek. Lazít és nyugtat, ajánlom mindenkinek, aki csupán a szépre vágyik.

@gardenanswer

A Garden Answer egy kedves hölgy, Laura LeBoutillier, amerikai kertész és férjének közös projektje. 2014-ben hobbiként kezdtek díszkertészkedős oktató videókat forgatni, de hamar nagy sikerre tettek szert, rengeteg követőjük lett YouTube-on, így mára ez a fő munkájuk. Elsődleges platformja továbbra is a videómegosztó, de van saját honlapjuk, Facebook oldaluk is, de emellett az Instájuk is figyelemreméltó. Nagyon emberközpontú és közérthető minden videójuk. Néha magánéletéről is beszél, képeket posztol kisfiáról és férjéről, így még inkább szerethető és emberközeli a csatorna. Rengeteg tanácsot ad Laura, ezernyi kommentre válaszol. Minden oktató bejegyzésében nagyon pontos, tudományos neveket használ és a növények kiválasztásától kezdve a telepítésről, építésről, tervezésről és fenntartásról is részletesen beszél. Instáján mesés képeket és videókat is megoszt, főként saját oregoni birtokán keresztül mutatja be a tökéletes díszkert és haszonkert építésének minden csínját-bínját.

Good morning! I love the way Versailles looks at this point of the day. The sun, just coming up, somehow makes the grass glow. 💚✨🌾

Garden Answer (@gardenanswer) által megosztott bejegyzés, Júl 11., 2018, időpont: 6:08 (PDT időzóna szerint)

@charles_dowding

A kert dizájnerek és botanikus kertek után itt egy fickó, aki zöldségtermesztéssel foglalkozik, és ezt is tudja úgy csinálni, hogy élvezet legyen nézni. Charles Dowding egy kertész, akinek célja az egészséges és tápláló növények termesztése, emellett az emberek oktatása ugyanerre és sokrétű, sokéves tapasztalattal szerzett ismereteinek terjesztése. Instagram oldalán elképesztő zöldséges kertjeit csodálhatjuk nap, mint nap, valamint a fantasztikus csendéletekbe rendezett leszüretelt zöldségein legeltethetjük a szemünk. Itt-ott elcsíphetünk az Instán is tippeket, tanácsokat a kertészkedéssel kapcsolatosan, de Charles saját honlapján és YouTube csatornáján is informálódhatunk.

Homeacres #nodig garden 31st July, see my website update for August on plantings and harvests to make now, and tips on tomatoes

Charles Dowding (@charles_dowding) által megosztott bejegyzés, Júl 31., 2017, időpont: 10:36 (PDT időzóna szerint)

@annemorshage

A hölgy hivatását tekintve nővér méghozzá Norvégiában, van azonban egy szenvedélye, méghozzá az üvegházak és konyhakertek. Ennek szentelte Instagram oldalát is. A profilja telis-tele van mesébe illő szépségű zöldségekkel és növényekkel. A norvég nővérke igazi mestere a konyhakertnek és ezt büszkén be is mutatja a világnak. Tudományos neveket nem igazán használ, azonban nagyon élvezetes fotókat posztol hozzá tartozó norvég és angol feliratokkal. Színes és változatos, ínycsiklandó zöldségek képeit, néha virágokat is élvezhetünk az Instáján.

@mossingarden

Az oldalon Charles Loh botanikai projektjeit ismerhetjük meg. Ez a profil sem klasszikus kertekről szól, hanem üvegcsékbe zárt csodavilágokról. A srác ugyanis kisebb nagyobb üveg edényekbe készít miniatűr kerteket, kompozíciókat, magyarul apró terráriumokat tervez. Az elképesztő mestermunkák apró terekbe zárják a növényeket, ahol kialakul egy speciális klíma, amivel elméletileg beavatkozás nélkül is eléldegél a növényegyüttes. A srác nagyon ügyes, káprázatos kis elrendezéseket alkot, érdemes megnézegetni a munkáit. A kis terráriumok mellett egyéb kertrészletek és növények fotóit is megosztja időről időre.

This coming weekend @anotherstudiosg with @knitscapsule @2oakstudios @cremeberry 🌿 #greenlife #plantlife

Charles Loh (@mossingarden) által megosztott bejegyzés, Jún 18., 2018, időpont: 7:28 (PDT időzóna szerint)

@urbanjungleblog és @urbanjugnlebudapest

Az Urban Jungle Bloggers egy globális közösség, ami a növények imádóit tömöríti össze. Kicsit megint elkalandozok a tényleges kertektől és kertészkedéstől, ugyanis ezen az Insta oldalon a szobanövényeké a főszerep. Itt minden a beltérről szól, és arról, hogyan lehet betuszkolni egy komplett virágosztályt a Praktikerből a lakások belsejébe úgy, hogy vonzó dzsungellá változtassuk az étkezőt például. Elképesztő szobaerdők és szobakertek gyűjteménye ez, ahonnan mindenki inspirációt gyűjthet saját lakása „benövényesítéséhez”. Klasszikus és modern szobabelsőket egyaránt találunk a képek között. A nemzetközi blognak magyar megfelelője is van, méghozzá az @urbanjunglebudapest, ahol szintén jobbnál-jobb nappali őserdőket nézegethetünk, annyi különbséggel, hogy itt magyarul olvashatjuk a kompozíciók leírásait és számos valóban budapesti példát is találhatunk.

Réka házi dzsungelébe a másodperc tört rèsze alatt belehabarodtunk. Ki èrez hasonlóan? 💚💚💚 ——————————————————— We fell in love with Réka’s tiny jungle immediately. Let me guess, that you too… 💘 ——————————————————— 📷 @the_sphynx_and_the_prince 👉🏻 Használd az #urbanjunglebudapest hashtaget és mutasd meg a kedvenc zöld szigetedet a lakásodban, vagy Budapesten bárhol, amerre jársz. 👈🏻 • • • #urbanjunglebudapest #urbanjungle #urbanjunglebloggers #ihavethisthingwithurbanjungles #ihavethisthingwithplants #plantlady #plantladyisthenewcatlady #plantladylife #indoorjungle #houseplants #therealhouseplantsofinstagram #plantsmakepeoplehappy #plantsofig #plantsofinsta #houseplantsofinstagram #weloveplants #plantstagram #plantlife #plantgang #livingwithmyplants #mik #igers #ig_hungary #ig_hu #vscohungary #vscohun #ti_hungary

Urban Jungle Budapest (@urbanjunglebudapest) által megosztott bejegyzés, Ápr 30., 2018, időpont: 10:35 (PDT időzóna szerint)

@fruzsinakoller

És a ráadás egy másik magyar származású Insta oldal, Koller Fruzsináé, aki a #mikerülatányérba és a #theGrange megálmodója. Instagramja nem igazán a kertről szól, hanem bűbájos fotókat posztol gondosan beállított csendéletekről, melyek fő témái a gyümölcsök, zöldségek és ételek. Sokat posztol kertekről is, városi részletekről, de fő témája az étel, amiről káprázatos képeket oszt meg a világgal, élvezet nézegetni őket, de vigyázat, könnyen megéhezhetünk tőle.

A kiemelt kép forrása: GardenAnswer 



Címkék: