Hat kilométer széles jégtömeg szakadt le egy gleccserről Grönland keleti részén, míg a szigetország másik felén egy aprócska part menti település lakosságát tartja rettegésben egy hatalmas jéghegy.

Több mint egy évtizede ez volt a legnagyobb jéghegyleválás Grönlandon a New York-i Egyetem professzora, David Holland szerint, aki feleségével azért volt a helyszínen, mert adatokat gyűjtöttek a globális felmelegedés okozta tengerszint-változások előrejelzéséhez. Egy time-lapse módszerrel készített videót is rögzített, amely 20-szoros gyorsításban mutatja be, ahogy “Grönland éves jégvesztésének 3 százaléka lezajlik mindössze 30 perc alatt”.

“Mintha rakétákat lőttek volna ki, nagyon összetett, kaotikus és zajos esemény volt” – idézte fel a szakember. Holland ugyan Grönlandot tanulmányozza, de megjegyezte, hogy “a Déli-sarkvidék ad okot az igazi aggodalomra, hiszen ott minden sokkal nagyobb, és éppen emiatt sokkal több is forog kockán”.

Közben Grönland északnyugati részén egy másik hatalmas jéghegy tartja rettegésben az aprócska Innaarsuit nevű falu lakosságát. A hegyméretű jégóriás olyan közel sodródott a településhez, hogy fennáll a veszélye, hogy leválás esetén szökőárral borítja be a falut.

A jéghegy leér egészen a tengerfenékig, ezért egyelőre nem mozdult meg. A parthoz közeli veszélyzónában élőket átköltöztetik a falu magasabban fekvő területeire. Tavaly nyáron négy ember vesztette életét, amikor hatalmas hullámok söpörtek végig egy északnyugat-grönlandi településen.

 

Forrás: MTI 

Kiemelt kép forrása: YoutubeCímkék: