Most érdemes a nyár friss, intenzív ízeit üvegbe zárni, és eltenni a borús téli napokra, amikor szó szerint még a fű sem nő. A sárgabarack, eper és málnalekvárt már befőztük nyáron, most pedig ideje feltölteni az éléskamrát zöld fűszerekkel.

A meleg, nyári napon nőtt fűszernövényeidet szeptemberben a legideálisabb eltenni. Ilyenkor még intenzív az ízük, így jó eséllyel meg tudod őrizni az aromájukat, ha megfelelő módszerrel konzerválod őket.

Több megoldás közül is választhatsz a zöld fűszerek bespájzolásához, érdemes ezek közül többet is kipróbálni, a biztos siker érdekében. Már csak azért is, mert a különböző növények más más módon maradnak a legfinomabbak. Szóval irány a konyhakert, a terasz, vagy épp az ablakpárkány, és szüreteld le a zöldeket.

 Ingyen feltöltheted az összes fűszertartót

Az egyik legegyszerűbb módszer a zöldek tartósítására, ha kiszárítod őket. Erre a legtöbb alkalmas is, persze akadnak kivételek, mint például a snidling, azzal jobb ha nem is próbálkozol. Nem véletlen tehát, hogy a szupermarket polcairól is szárított és őrölt formában tudod leemelni a legtöbb fűszert, de minek fizetnél érte, ha házilag is elkészítheted, ahelyett hogy hagynád, hogy az őszi eső és a téli hideg martalékává váljanak a növényeid.

(kép: maxpixel)

Mert hát ugye van, amit az ember egy egész csokorral is beletehet az ételbe, mint például a petrezselyem, vagy a menta, de nálam például még az életben nem fogyott annyi rozmaring, mint amennyit a növénykém hozott. Télen viszont rendszeresen kifogynak a készletek, így a legjobb nyár végén, ősz elején bespájzolni.

A kaprot, a kakukkfüvet, a rozmaringot, az oregánót, a citromfüvet vagy akár a bazsalikomot is elteheted szárítva. Próbáld a legfrissebb leveleket leszedni a növényről, mert azok a legintenzívebb ízűek, így még azután is kellemes aromájuk lesz, hogy kiszárítottad őket.

(kép: public domain)

Ha a konyhapulton, vagy az ablakpárkányon lakik a növényed, nem muszáj, de ha a kertben szüretelsz, érdemes megmosni a leveleket, majd papírtörlővel felitatni a nedvességet. Leszedheted őket szárral együtt, és fellógathatod őket, vagy leválaszthatod és szétterítheted a leveleket, majd 3-4 napig hagyd őket száradni.

Ha nem vagy ilyen türelmes, vagy nem akarod napokig kerülgetni őket, pár órára tedd 80 fokos sütőbe, majd hagyd szellőzni a fűszereket, és már el is teheted őket télire, légmentesen zárható dobozokban, vagy az én kedvencem a befőttesüveg. Látom mi van benne, és még jól is mutat a polcon.

Olajos és ecetes ízorgia

Szeretem a hideg napokon felidézni a nyári grillpartikat és a mediterrán nyaralásokat, azok pedig nem múlhatnak el pikáns saláták, és ízletesen pácolt húsok és halak nélkül. Éppen ezért nálam nagy favoritok az ízesített olajok és ecetek, amikkel meg lehet locsolni a salit, de még a friss, ropogós kenyeret is.

(kép: pixino)

A házi készítésű pedig mindig a legjobb, mert azt teszel bele, amit csak akarsz, bátran kísérletezhetsz is vele. Pár kisebb olaj és ecetkiöntőre van csupán szükséged, már szűrőbetéteset is lehet kapni, kifejezetten az ízesítéshez. A kis üvegek csinosak, és egyébként sem érdemes nagy kiszerelésben készíteni a fűszerezett olajakat, hacsak nem fogyasztod literszámra, mert könnyen megavasodhatnak.

(kép: cookori)

Fogj egy üveget és akár szárral együtt helyezd bele a zöld fűszert, például rozmaringot, oregánót, kakukkfüvet, vagy ami épp a család kedvence. Megbolondíthatod egy kis csilivel, fokhagymával, szemes tarka borssal, de akár lime-héjjal is a dolgot, majd végezetül jöhet az olaj vagy az ecet. Választhatsz az olíva-, a lenmag-, a dió- vagy akár a tökmagolaj közül. Ecetek esetén pedig a legjobb ha alma- vagy borecetet adsz a zöldekhez, mert azok nem nyomják el az ízüket.

Légmentesen zárd le az üveget, és tedd 2-3 hétre a hűvös kamrába, mert kell egy kis idő az olajnak, hogy átvegye a fűszerek ízét. Ezután pedig bátran ízesítsd vele az ételeket.

Fűszerkockák a kertből

A mélyhűtőben is teleltetheted a fűszernövényeket, főleg ha azoknak magasabb a nedvességtartalma. Ez a legideálisabb módszer ha petrezselymet, bazsalikomot, tárkonyt, koriandert, kaprot vagy snidlinget szeretnél eltenni télire.

Egyszerűen beteheted őket egy légmentesen zárható műanyag tasakba, ez jobb, mint ha csak alufóliába tekernéd, mert így nem jegesednek be. Ez esetben később bármilyen ételhez hozzáadhatod a zöld fűszert.

De van ennél izgalmasabb módszer is, méghozzá a fűszerkockák. Nem kell hozzá más csak egy jégkockatartó, az illatozó fűszereid, és attól függően, hogy mire akarod később használni, víz, alaplé, olaj vagy vaj.

Húsokhoz, tésztákhoz szuper adalék a fűszervaj kocka. Ehhez vágd apróra a fűszernövényt, adagold a jégkockatartóba, majd locsold meg olívaolajjal vagy olvasztott vajjal.

Levesekhez és szószokhoz pedig jöhet a vízbe vagy az alaplébe zárt fűszerkavalkád. A fagyasztóból kivéve már dobhatod is a készülő ételbe, hogy annak igazán intenzív, friss íze legyen.

Édes-ízes pillanatok

Ne feledkezzünk meg azért a desszertekről sem, hiszen a fűszernövények kiválóan passzolnak azokhoz is. Édesítsd a sütiket mentával, levendulával, vagy akár a citromfűvel ízesített cukorral, és mindenki tudni akarja majd a receptet.

Ami pedig pofon egyszerű, mivel a cukor és a só is kiváló tartósítószer, így mindkettőben kiválóan elállnak a fűszerek. Fogj egy befőttesüveget, szórj az aljára egy réteg cukrot, ami lehet kristály-, nád-, barna-, nyírfa-, de még akár kókuszvirág cukor is, majd jöhet egy réteg szárított levendula, menta, vagy citromfű, majd egy újabb réteg cukor, és így tovább. Még finomabb lesz az egész, ha beleszúrsz pár fahéj- és vaníliarudat, az ünnepekre pedig készíthetsz egy üveg szárított narancshéjasat is.

A só az étel lelke

Egy csipet só minden ételnek kihozza az aromáját, pláne ha adsz egy kis extra ízt a sóhoz is. Én nem csak a borsot, de a sót is szeretem frissen őrülni, és egy apró trükkel még azt is megbolondítani. A sóörlőt nagy szemű tengeri- vagy himalájai sóval szoktam megtölteni, amit előtte fűszernövényekkel ízesítek.

(kép: pixabay)

Mivel a só gyorsan kivonja a vizet a növényekből, és tartósítja azokat, remekül működnek együtt. Nincs más dolgod, mint egy vágódeszkán finomra vágni a kedvenc fűszernövényeidet, majd az egészet megszórni egy réteg sóval, és tovább aprítani a mixet. Így szétterítve hagyd száradni őket egy éjszakán át, majd másnap már töltheted is a sóörlőt és a befőttesüvegeket.



Címkék: