Nem vagyok nagy rajongója a télnek és a hidegnek, de el kell ismerni, van abban valami romantikus, amikor egy kiadós hétvégi szánkózás után egy puha plédbe burkolózva befészkeled magadat a kanapéra, és egy gőzölgő téli itallal a kezedben az ablakon át nézed, ahogy odakint a lámpafényben szállingózik a hó. Ha mindezt még megfejeled a kandallóban pattogó tűz illatával, az már maga a giccs.

Legyünk őszinték, a tél a tökéletes kifogás a bűnözésre. Hideg van, sötét van, itt az influenzaszezon, a téli depi, na meg a mindent eltakaró ruharengeteg és a végeláthatatlan ünnepi vendégségek. Kétség nem fér hozzá, hogy mindezek túlélésére tuti recept egy kényeztető, forró és laktató téli ital, ami segít nekünk átvészelni a repkedő mínuszokat. Most mutatunk pár igazán különleges receptet, amikkel feldobhatod a téli italpalettát.

Forró immunerősítés

Három kategóriába sorolnám ezeket az életmentő lélekmelegítőket. Kezdjük az egészségesekkel, mert azért olyanok is vannak ám. Ha igazán jót akarsz magadnak és szeretnéd egész télen elkerülni a gusztustalan, embert próbáló járványokat, a legjobb ha felturbózod kicsit az immunrendszeredet.

Fokhagymás gyömbértea

Felejtsd el a filteres teákat, inkább főzz magadnak egy friss gyömbérteát, ami garantáltan felmelegít, egészségesen tart, de akkor is segít, ha már érzed a nátha kezdeti tüneteit. Ha bátor vagy, és nem készülsz épp randira, még hatásosabbá teheted, ha fokhagymát is teszel bele.

A titkos immunerősítő teához 1 gerezd fokhagymát szeletelj fel, valamint reszelj le 3 gramm friss gyömbért. Forralj fel 2 deci vizet, add hozzá a gyömbért és a fokhagymát, majd alacsony lángon főzd 20 percig. Ezután szűrd le, hagyd pár percig hűlni, végül adj hozzá egy kiskanál mézet és friss citrom levét. A négy hozzávalónak a kombinációja igazi csodafegyver télvíz idején.

Arany tej

A gyömbér nemcsak a teát, de a tejet is feldobja. A téli nyavalyák és az álmatlanság ellen próbáld ki az “arany tejet”, ami 1 teáskanál kurkuma, 1 teáskanál reszelt gyömbér, 1 teáskanál kókuszolaj és méz, valamint egy leheletnyi fekete bors és egy bögre mandula, kókusz vagy tehéntej forró keveréke. A hozzávalókat a tejbe keverve, alacsony hőfokon 5 percig melegítve készítheted el az arany színű tejet, ami immunerősítő, gyulladáscsökkentő, emésztést segítő, nyugtató és méregtelenítő hatású.

Kényeztető bűnözés 

Télen kell az energia na meg egy kis simogatás a lelkünknek, hogy kibírjuk tavaszig. Nem véletlen hát, hogy ilyenkor a forrócsoki és a kávékülönlegességek népszerűbbek, mint valaha. De ezeket is meg lehet ám unni egy idő után, szóval ideje izgalmassá tenni őket.

Mexikói forrócsoki

A latin-amerikaiak még a forrócsokit is tüzesen szeretik. Nyugi, ezt munka közben is elkortyolgathatod, mert nem tequilával bolondítják meg, hanem csilivel. Télen nem számoljuk a kalóriákat, majd úgyis beiktatod az újévi fogadalmak közé a diétát, szóval vedd elő a zsíros tejet a legjobb minőségű, magas kakaótartalmú csokit a dugifiókból, adj hozzájuk fahéjat, vaníliakivonatot, egy csipet sót na és egy kis cayene borsot. Melegítsd az egészet, amíg a csoki elolvad a tejben, és már indíthatod is a romatikus karácsonyi filmet a paplan alól. Ilyen léleksímogató édesség mellett tuti elkerül a téli depi.

Sütőtök latte

A téli sötétség miatt reggelente egy igazi kínszenvedés nekiveselkedni a napnak. Ha már unod az egyhangú kávét, amiből ilyenkor még többet benyakalsz, mint máskor, próbáld ki a sütőtökös verziót. Két deci tejhez adj 3 evőkanál leturmixolt sült sütőtököt, egy csipet fahéjat, szegfűszeget, szerecsendiót, fekete borsot, és egy kiskanál vanília kivonatot és ugyanennyi mézet vagy juharszirupot. Az egészet forrald fel, majd főzz egy espresszót, és öntsd rá az ízesített tejet és egy kis tejhabot, a tetejét pedig szórd meg egy leheletnyi fahéjjal.

Télen még a sört is melegen ajánlják

Na és akkor a különleges immunerősítő és a kényeztető téli italok után jöjjön egy hangulatjavító, vagyis egy 18 év feletti verzió. Tudom, hogy a karácsonyi vásárok elengedhetetlen tartozéka a forralt bor, de ideje beújítani egy kicsit. Van a hidegnek az a foka, amikor már minden megbocsátható, az is ha sört nem jégbe hűtve, hanem forralva akarod inni.

Forralt sör

Ne aggódj, nem vagy ezzel egyedül, főleg a lengyeleknél nagy sláger a forralt sör. Igen, kissé bizarrul hangzik, de egy próbát megér, lehet még nyáron is ezt iszod majd. Fél liter sört tegyél fel lassú tűzön főni. Közben keverj ki egy tojássárgáját 2 evőkanál mézzel, adj hozzá fél deci tejszínt, egy csipet fahéjat, szegfűszeget és reszelt narancshéjat, majd az egészet lassan keverd hozzá a sörhöz. Forrald össze, és a végén még turbózd fel fél deci rummal, hogy biztos legyen a hatás. Pár forralt sör, és a legunalmasabb családi pofavizit is jó hangulatban telik majd.



Címkék: