A kinti kerti munkák lassan elfogynak, az utolsó bokor alatt is összeszedted a lombot, lemetszettél mindent, amit csak lehetett, de mégsem tudsz leállni? Akkor itt az ideje nekilátni valamilyen virághagyma hajtatásának, azzal is gyorsabban telik a tél, ahogy naponta csekkolod a cserepet, kibújt-e már a kis huncut levélkezdemény a földből.

Az eminens kertészek ezt a feladatot alapvetően az őszi időszakbanvégzik, szépen rákészülve, időt hagyva mindennek, ahogy a természetben is történnek a dolgok. De mi mindig is a hátsó padokban ültünk az órákon, a matek házit énekórán meg a nagyszünetben másoltuk le, kiszámolva, az utolsó pillanatban. Essünk hát neki a hagymázásnak ugyanígy, még semmi nincs veszve!

Először is, nagyon figyelj oda, milyen árut veszel. A hónapok óta becsomagolt, és esetenként rossz körülmények között tárolt hagymák egy része kiszáradhatott, esetleg berohadt. Vizsgáld meg a zacskóban, s ha óvatosan nyomkodva puhának érzed, vagy roppanósan összenyomhatónak, válassz másikat.

Két módszer közül választhatsz, egyik a föld nélküli, szabad hajtatás, másik a hagyományos, cserépbe ültetett verzió.

A föld nélküli módszerre a nagyobb hagymák az ideálisak, ezek közül legáltalánosabb a jácint, mivel hagymája méretéből adódóan tartalmaz annyi tápanyagot, hogy vízfelvétel után képes értékelhető virágot hozni. Ugyanez tulipánnal már nagyon nehéz feladat, ahhoz külön speciális tápoldatos folyadék kell. Legjobb, ha a tulipánokat, nárciszokat, krókuszokat és fürtös gyöngyikéket földhözragadt módon földbe ülteted.

Ha nem akarsz ültetéssel babrálni, akkor a jácint a te embered, hagymád. Tedd a kiszemelt jószágot egy keskeny szájú üvegbe/apró váza tetejére. Nyilván, minden háztartásban akad egy 5-6 cm átmérőjű üvegcse. A vázát töltsd meg vízzel, de csak annyira, hogy a hagyma ne érintkezzen a vízzel, különben oda a házi kísérlet, a hagymád jó eséllyel megrohad. Az ideális az, ha a hagyma 2-3 centivel van a víz felett. Az elpárolgó vizet felveszi a hagyma, ennyi elegendő is számára a kezdeti időben. Egy hét sem telik el, s a friss gyökérkezdemény beleér a vízbe, onnantól kezdve viszont figyeld jobban, és szükség esetén pótold az elfogyó vizet. Mindezt hűvös, 10 fok körüli hőmérsékleten, sötét helyen végezd, különben a kísérleti alany túl gyorsan növekedésnek indul, megnyúlik, kampec, ronda lesz, és a virága sem lesz Facebookra való. Az a fontos, hogy előbb a gyökereit növessze meg, s csak utána a leveleket és a virágot.

Amikor a hajtáskezdemény már néhány centis, kiteheted világosabb és melegebb helyre, de az a legjobb, ha ebben is fokozatosságot tartasz, ha van rá lehetőséged. Semmiképp se tedd azonnal a fűtőtest feletti ablakpárkányra! Ezután már csak várnod kell, és 3-5 hét alatt kibomlik a virágzat.

Ha cserépbe ültetsz, figyelj rá, hogy kellő vastagságú földréteg legyen a hagymák alatt. Tulipán és nárcisz esetében legalább 10 centiméter, de úgy, hogy a hagyma feletti földréteg is legyen 6-8 centi. Szóval az edényválasztást gondold át, különben egy bizonyos méret után jó eséllyel szét fognak borulni a virágszárak. A hagymák lehetnek sűrűn, az nem probléma, sőt, az összhatás szebb lesz egy tömött csoport esetében. Ültetés után a cserepet kiteheted a kertbe, így a hagymák megkapják azt a természetes hideghatást, ami a virágzásukhoz kell. De ha előrelátó voltál, akkor a hagymákat ültetés előtt 2 hétre a hűtőbe tetted (de ugye nem a fagyasztóba?!). Nyilván nem voltál… szóval, tedd csak ki a cserepet a hidegbe. Amilyen telünk van eddig, és amilyennek a folytatás kinéz, a hagymák komótosan odakinn is gyökeret eresztenek, és 2-4 hét múlva megjelennek a levélkezdemények is a föld színén. Akkor beviheted őket. Az öntözésre a lakásban fokozottan figyelj oda! Meglepően gyorsan kiszáradhat a föld, és vele együtt a hagymáid is.

Ha a krókusz és a tulipán túl kommersz neked, és valami igazi nagyvadra vágysz, vadássz le egy amarillisz hagymát, ennek is épp szezonja van. Sokan gondolják, hogy mivel valószerűtlenül hatalmas virága van, a tartása is nehézkes, de te ne higgy a kétkedőknek, csak fogadj meg pár tanácsot. A hagymát úgy ültesd el, hogy a felső egyharmada kinn legyen a földből. Ez azért fontos, hogy biztosan ne érje közvetlen nedvesség a rügy környékét, ami rothadást idézhet elő. Ami a legfontosabb és ezt sajnos kevés helyen írják – tuti a háttérhatalom keze van a dologban –, hogy addig nem szabad megöntözni, amíg a bimbó elő nem bújik a hagymából, különben a hajtás „besül”, és szép zöld leveleken kívül mást nem fogsz kapni. Ha már látod a kis húsos bimbókezdeményt, napról-napra fokozatosan egyre több vizet adhatsz a növénynek, de a föld óvatos nedvesen tartása pont elég, nem kell túlzásba esni.

És ekkor megkezdődik az utazás. Minden nap figyelni fogod, hány millimétert nőtt a kis drágaság, mígnem 3-4 hét alatt eljön a várva-várt pillanat, kinyílik a hatalmas tölcséres virág, fotó, irány a Facebook/Instagram, öröm, boldogság!



Címkék: