Az egyik legjobb dolog a télben, hogy végre újra elő lehet kotorni a korikat a szekrény mélyéről, és siklani egy jót. Persze manapság már nem csak téli kiváltság a korcsolyázás, vannak egész évben üzemelő fedett jégpályák is, azonban valahogy mégis a hideg hónapok hozzák meg igazán a kedvünket hozzá.

Lassan jön a téliszünet, lesz egy kis időnk kimozdulni, nézzünk hát szét, hogy hova lehet elmenni családostul egy jó kis közös csúszkálásra. Szerencsénkre az utóbbi években gomba módra nőnek ki a földből az újabb és újabb jégpályák, melyek általában november végétől egészen februárig várják a korizás szerelmeseit.

Azt azért érdemes tudni, hogy hatalmas különbség van jégpálya és jégpálya között, így mielőtt útnak indulunk, gondoljuk végig, hogy számunkra mi a fontos. Most ehhez próbálunk egy kis segítséget nyújtani azoknak, akik Budapesten szeretnének hódolni a korcsolyázás örömeinek.

Az ingyenestől a drágáig

Sokaknak az ár az elsődleges szempont, amikor koripályát választanak. Ez különösen fontos, ha mondjuk egy 5 fős család indul útnak, hiszen ott már erősen zsebbenyúlós is lehet, mire mindenkinek kifizetjük a jegyet, a korcsolya bérlést, és esetleg egy forró teát is, a nagy hidegben.

De nem kell megijedni, erre is van megoldás. Több kerületben kedveskedik az önkormányzat ingyenes jégpályával a korcsolyázni vágyó családok számára.

Zugló

Térítésmenetesen csúszkálhat az egész család a Bosnyák téren november 27-től egészen február 5-ig. Hétköznaponként 16 órától 19 óráig, hétvégente és a tanítási szünetben pedig reggel 9 és este 20 óra között.

Újbuda

Az előző évekhez hasonlóan, idén is ingyen lehet használni az újbudai jégpályát, amit a Gyermek-egészségügyi központ udvarán (Kőrösi József u.1-3) állítottak fel. December 2. és január 31. között egész nap nyitva, reggel 9 és este 9 között.

Óbuda

A Korcsolyázóbuda program keretein belül két helyszínen is ingyen csúszkálhatunk Óbudán. December 2. és február 4. között minden nap 8-22 óráig csiszolhatjuk a koritudásunkat a Főtéri jégpályán (Óbuda, Fő tér) és a Csobánka téri pályán is.

Bálna

Kétség kívül az egyik legszebb panorámájú, ráadásul ingyenesen látogatható koripálya a fővárosban, a Duna-parton fekvő Bálna pálya. December 9-től egészen február 28-ig csúszhatunk a dunai hidakat és a zajló folyót csodálva. Ráadásul decemberben vannak olyan napok, amikor egészen éjfélig nyitva a pálya, így még az esti bulit is szervezhetjük ide a barátokkal.

Az ingyenes pályák árnyoldalai

Azt azért ne felejtsük el, hogy az ingyenes lehetőség sokak számára vonzó, így ezeken a pályákon hatalmas tömeggel kell számolnunk. Már csak azért is, mert az önkormányzatok keretei szűkösek, így ezek a jégpályák a szabvány méretnél jóval kisebbek, van hogy csupán az egyharmaduk. Így nem kell hozzá nagy tudomány, hogy kiszámoljuk, hogy az apró pálya, és a sok ember találkozásából könnyen óriási tömeg kerekedik, főleg a délutáni órákban és a hétvégéken.

Ez sajnos azt is jelenti, hogy a jég minősége sem olyan jó, hiszen a pálya felülete a rengeteg ember alatt igen hamar elhasználódik, és ezeken a helyszíneken (szintén anyagi okokból, vagy van hogy a hely szűke miatt) nem gépi, hanem kézi jégtisztítás van csupán. Az összekaristolt jég nem csúszik valami jól, ez persze előny is lehet, ha éppen teljesen kezdők vagyunk vagy a gyereket próbáljuk megtanítani, de ha nagy terekre, a szabadság érzésére, száguldásra és karcmentes siklásra vágyunk, válasszunk másik pályát.

Nem olcsó, de megéri

Ha hajlandóak vagyunk kicsit többet áldozni egy kellemes korcsolyázásra, akkor azért egyszer egy évben legalább menjünk el a Városligetbe. Tudom, hogy nem a legolcsóbb, mert egy hétvégi csúszkálás felnőttenként 2000, gyerekenként 1500 Ft, viszont a 6 év alattiak itt is ingyen bemehetnek. De azt a látványt, és azt az élményt, amit Európa egyik legnagyobb és legszebb pályája nyújt, nem kapjuk meg máshol.

Azoknak, akik nem bízzák az időjárásra a programot

Másik fontos választási szempont, hogy mennyire bírjuk a szelet, az esőt, a havat és a farkasordító hideget. Ha számunkra ezek hozzáadnak az élményhez, és a szabad ég alatt szeretünk korizni, akkor várnak minket a már fent említett pályák. Azoknak viszont, akik inkább a sportélményért mennek, és nem akarnak megküzdeni a téli időjárás viszontagságaival javaslom a fedett pályákat.

Ezeknek is több változata van. A sátorral fedett pályákon nem esik ránk az eső, a hó, és valamelyest a széltől is óvva vagyunk, de a kinti hőmérséklet adott. A jég is jobb, hiszen se a csapadéknak, se a szélnek, se a napsütésnek nincs kitéve.Ilyen pályát találunk többi között a Marczibányi téren, a Széna téren vagy akár a XVIII. kerületi régi Piac téren is.

Ha még ennél is profibb helyszínt keresel, vagy nagyon nem bírod a hideget, akkor a fedett jégcsarnokokat válaszd, mint például a versenypálya méretekkel rendelkező, 1800 négyzetméteres káposztásmegyeri Jégpalotát, vagy a pesterzsébeti jégcsarnokot, vagy akár a sokkal kisebb, de szintén fedett Lobogó utcai (Ferencváros) pályát.

A műjegek legműebbike, a műanyag pálya

Meg kell említenem ezt is, bár én személy szerint jégpályának sem nevezném a plasztik jeget. Kevés ennél kiábrándítóbb dolgot láttam életemben, és ráadásul pont egy olyan pályánál használják ezt a megoldást, amely a főváros egyik legszebb helyszínén, a Bazilika előtti Szent István téren áll.

Most már évek óta a Bazilika előtti karácsonyi vásár részét képezi ez a műanyag jégpálya az ötödik kerületben. Az elképzelést alapvetően üdvözlöm, hogy az adventi vásárt szerették volna színesíteni a korcsolyázási lehetőséggel, csakhogy a plasztikon való „korcsolyázás” egészen lehangoló, hiszen tulajdonképpen egy arra nem alkalmas felületen próbál az ember siklani. Fotózkodásra kiváló a helyszín, hiszen a háttérben ott a gyönyörű kivilágított Bazilika és a karácsonyi vásár, valamint a lábunk alatt a jégre hajazó műanyag lapok, de ha jót akarunk magunknak és korizni is szeretnénk, menjünk olyan pályára, ami fagyasztott vízből jégből készül.



Címkék: