Minden év december hatodikán megpróbálja betuszkolni magát a kéményen át a lakásba a nagy szakállú, pocakos Mikulás. Kinyitja a hatalmas puttonyát, kotorászik benne egy kicsit, és ha szerencséd van, idén nem virgácsot kapsz. Hanem mondjuk egyet a róla elnevezett, csodásan pirosló Euphorbia pulcherrimából, vagyis mikulásvirágból.

(kép:flickr,pixabay)

Manapság szinte elengedhetetlen része a téli, ünnepi lakás dekornak a mikulásvirág. Télen roskadásig rakják vele a boltok polcait, és mindenki tucatszámra vásárolja, viszont vajmi keveset tudnak róla, így ahogyan a karácsonyfa, úgy a mikulásvirág is gyakran a kukában végzi az ünnepek után.

Pedig ennek egyáltalán nem kellene így lennie, hiszen szemben a kivágott fenyővel, a mikulásvirágunk akár évekig is vígan eléldegélhet az otthonunkban, ha megfelelően gondoskodunk róla. Nézzük hát meg, mit érdemes tudni a felelős mikulásvirág vásárlás előtt.

A mikulásvirág nem szereti a telet

A mi kis díszes növényünk szülőföldje nem más, mint a jó meleg Mexikó, ennek köszönhetően a mikulásvirág egyáltalán nem bírja a fagyokat. Természetes környezetében akár 4 méter magas fává is nőhet.

Azért fonódott mégis össze a neve a téllel, mert ahhoz, hogy „fogságban”pirosba boruljon, rövid nappalokra, és közel tizenkét órás sötétségre van szüksége. Az ideális hőmérséklet számára a 15, maximum 20 fok, az erős nappali fény, valamint a hosszú esték. Ilyen körülmények között tudunk igazán szép, színes egyedet nevelni, ami máris elvezet a következő tévhithez.

A mikulásvirágnak a levelei pirosak, nem a virága

A növény virágai egészen jelentéktelenek, aprók és sárgás fehérek. A hatalmas élénkpiros részeik, ami miatt oly kedvelt, azok a fellevelei. Ahhoz, hogy díszes szobanövényünk legyen, minden évben vissza kell vágni azt, és a már említett speciális fényviszonyok szükségesek ahhoz, hogy virágzásra bírjuk a cserjét, és ne csak zöld, hanem piros leveleket is hozzon.

(kép:wikipedia)

Távolról szeretgesd, mert mérgező

Szintén fontos tudni róla, hogy a kutyatejfélék családjába tartozik, és tejnedve enyhén mérgező. Bőrirritációt okozhat, ami ugyan nem súlyos, de kellemetlen, így ne fogdossuk a növényt, a lehullott leveleit rögtön dobjuk ki, és tegyük olyan magasra, ahol se a gyerekek se a házi kedvencek nem tudják megrágcsálni.

Nem csak piros létezik

Az eredetileg ritkás ágrendszerű, magasra növő fából egy amerikai növénynemesítő, Paul Ecke oltással fejlesztette ki a világszerte oly népszerű 30-40 centiméteres, bokrosabb, dekoratív dísznövény verziót.

Bár a legnépszerűbb, a karácsonyi hangulatot idéző piros változat, de emellett létezik belőle rózsaszín, krémszínű, márványos, sőt már a kék mikulásvirágot is létrehozták a kertészetekben.

(kép:pixabay)

(kép:publicdomainpicture)

(kép:maxpixel)

(kép:publicdomainpicture)

Hogyan gondozzuk, hogy újra virágozzon

Szegény mikulásvirág élete gyakran szomorú véget ér. Miután lehullajtja impozáns piros felleveleit, sokan megszabadulnak tőle. Pedig ez egy évelő növény, így kellő gondozással éveken át lehet a lakás dísze.

Fontos, hogy olyan egyedet válasszunk a boltban, aminek még nem indultak száradásnak a levelei, és még nem hullajtja a virágporát, mert így hosszú ideig fog még otthonunkban is virágozni. Ha celofánban vesszük, vagy kapjuk a kedves, öreg Mikulástól, mihamarabb szedjük le róla a csomagolást, mert rendkívül oxigénigényesek a gyökerei.

Válasszunk neki egy világos helyet a lakásban, ahol nincs túl meleg, mert 20 foknál melegebb szobában hamar ledobja a leveleit. Nem bírja a huzatot, se a száraz levegőt, így érdemes párásítani a környezetét minden nap. Ehhez tegyünk a cserépalátétbe köveket, amiket minden nap permetezzünk le vízzel.

A földjét ne engedjük kiszáradni, de sose álljon alatta a víz, mert arra is érzékeny. Vagy két naponta locsoljuk meg kevés vízzel, vagy hetente egyszer áztatással öntözzük, vagyis állítsuk vízbe a cserepét, amíg megszívja magát a föld.

Ha jól érzi magát a decemberben örökbefogadott virágunk, akkor egészen februárig kitart, majd áprilisra lassan lehullajtja az összes levelét. Ekkor vissza kell vágni az ágait, és 1-2 hónapig nagyon kevés locsolás mellett, sötét, hűvös helyen pihentetni kell.

Ezután ültessük át a növényt, és nyáron 2-3 hetente adjunk neki tápoldatot. Ha szeretnénk, hogy újra virágozzon, akkor szeptember végétől meg kell teremtenünk számára a 12-14 órás teljes sötétséget. Ehhez a legjobb ha egy dobozzal minden este letakarjuk, egészen reggelig. Ezt minden nap tartsuk be, mert ha elmulasztjuk, megállítjuk a virágzást, de ha jól csináltuk, akkor következő Mikuláskor újra csodás, élénkpiros virágunk lesz.

A mexikói karácsonyfa mikulásvirágból van

Ha szeretnéd a decemberi ünnepeket ötvözni, és már egyébként is eleged van a fadíszítésből és a szúrós tűlevelekből, akkor próbáld ki a Mexikóban igen elterjedt mikulásvirágból készült karácsonyfát. Nem mondom, hogy olcsó mulatság, de egy több méteres normann fenyő, meg a sok sok égő és dísz sem az. Szóval ha kedvet kaptál, akkor újíts be egy fenyő alakú virágtartót, és pakold tele mikulásvirágokkal, a hangulat garantált.

  

(kép: www.iceconferences.com, pinterest)



Címkék: