A valaha látott legtartósabb szivárványban gyönyörködhettek Kínában november végén. A rekorder jelenség két perc híján kilenc órán át volt látható Tajpejben, írja az MTI. A tajpeji Kínai Kultúra Egyetemének légkörtudományi tanszéke kérte a lakosságot, hogy dátumozott fotókkal és videofelvételekkel segítsenek bizonyítani a szivárvány létezését, ami reggel 6 óra 57 perc és délután 3 óra 55 perc között volt látható. A kérésnek köszönhetően rengeteg videó került fel a netre a gyönyörű jelenségről.

Csou Kun-hszuan, a légkörtudományi tanszék professzora szerint ez egy eddig kevéssé kutatott tudományág, így érdemes aprólékosan dokumentálni az ilyen óriási, kitartó szivárványokat.

“Egy ilyen nagy időtartamú szivárvány észlelésének esélye kisebb, mint az, hogy valakit kétszer egymás után villámcsapás érjen” – mondta a professzor a CNA tajvani hírügynökségnek.

 


Az egyetem kampusza körül az éghajlati és a terepviszonyok egyébként is ideálisak a szivárványképződéshez, ezért míg Izland az északi fény országa, úgy Tajvan a szivárványok szigete lehetne, véli a tudós. A Guinness-rekordját szivárvány 1994-ben volt látható Angliában, a Wetherby egén látott tünemény hat órán ár bírta. A legtöbb szivárvány egyébként kevesebb mint egy órán át látható, így ez a kilenc óra különösen nagy teljesítmény.

Címlapkép: illusztráció, pixabay.com



Címkék: