A coffee to go, azaz elviteles módszer nagyon népszerű kávéfogyasztási forma lett, minden magára valamit is adó kávézó kínál tetős papírpoharat, hogy le ne üljünk egy jó kávéra, hanem mehessünk tovább a sürgős és fontos dolgunkra. Ám az eldobható papírpoharak léte óriási környezeti terhelést jelent. Persze vannak alternatív megoldások, például a saját, kávélánc logós tetős bögre, amibe ugyanúgy kérhetjük a kávénkat, de ez még mindig nem megoldás a rengeteg szemétre.

Forrás: freiburgcup.de

Csak Németországban óránként 300000 papírpohár fogy, ami évente 2,8 milliárd kidobott darabot jelent. Ehhez 43 000 fát, 320 millió kilowattóra villamos energiát, 1,5 milliárd liter vizet és 3000 tonna nyersolajat kell elfogyasztani, ráadásul ezek a papírpoharak hiába újrahasznosíthatóak, a nagy részük a vegyes szemétben végzi. És tudja, mennyi ideig használjuk, mielőtt a szemétbe dobunk egy ilyen poharat? Átlag 13 percig. Borzasztó számok, ezen próbál most javítani Freiburg városának vezetősége, ahol bevezetik a visszavihető-eldobható poharat.

Forrás: freiburgcup.de

A Freiburg Cup kampányban jelenleg a város 107 péksége és kávézója vesz részt. Itt lehet kapni ezeket az újrahasznosítható polipropilénből készült, BPA-mentes csészéket és ide is lehet visszavinni őket. Miután visszavittük a csészénket, mosáson és fertőtlenítésen esnek át és akár 400 alkalommal újrafelhasználhatóak lesznek. A kezdeményezés olyan nagy siker lett, hogy más németországi városok is érdeklődnek a módszer után. Így nem kell lemondani a menet közben, vagy a munkahelyünkre vitt kávé elfogyasztásáról, de a szemét mennyisége is csökkenhet.

Címlapkép: MaxPixel



Címkék: