Két új méreg- és tetemkereső kutya állt szolgálatba a madármérgezések visszaszorítása érdekében a Kiskunsági Nemzeti Parkban – olvasható a nemzeti park honlapján. Ilyen speciálisan képzett kutya eddig csak egy volt az országban, sőt az egész régióban: Falco, akinek feladata a mérgezés és egyéb bűncselekmény áldozatául esett védett és fokozottan védett madarak tetemeinek és a mérgezett csalétkeknek a felkutatása. Hozzá csatlakozott most a Carlo névre hallgató belga juhászkutya, és egy másik különleges eb, Samu, a német juhászkutya.

Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park

Az elmúlt 4 évben Falco  547 keresésből 201 bűncselekménnyel kapcsolatos találattal segítette a hatóságok felderítő munkáját, ezek után pedig a Természetvédelmi Őrszolgálat úgy vélte, plusz két kutyával még nagyobb hatékonysággal tud fellépni az illegális madármérgezésekkel kapcsolatos bűncselekmények ellen. Carlót és Samut több hónapig tartó méreg- és tetemkeresésre képezték ki, ősszel pedig az ORFK Kiképző Központjában sikeres hatósági vizsgát tettek. Decembertől szolgálati járőrkutya státuszban folyamatosan járőrözhetnek a jelentős madár-élőhelyeken, valamint a ragadozó-mérgezések helyszínein.

“A mérgezéses esetek többségében az EU-ban már 2008-ban betiltott karbofurán tartalmú növényvédőszerek okozzák a pusztulást. A karbofurán szándékos mérgezésre történő felhasználása védett madarak ezreinek pusztulását okozta Európa-szerte az elmúlt években. Természetvédelmi szempontból a parlagi sas és a rétisas esetében a legaggasztóbb a helyzet, hiszen egyedszámukhoz viszonyítva ennél a két fajnál a legnagyobb a mérgezések okozta veszteség. 2012 és 2017 között összesen 56 rétisas és 36 parlagi sas lett mérgezés áldozata. Ha hosszú távon folytatódik ez a tendencia, akár a sasok közép-európai fennmaradását is veszélyeztetheti.”


Címkék: