A Szegedi Vadaspark természetvédelmi mentőközpontjában ápolt darvakat engedtek vissza a természetbe kedd délután Szatymaz közelében – írja az MTI. Pénteken késő délután sűrű, átláthatatlan köd lepte el Szegedet és környékét, amelynek következtében számos daru repült neki különböző tereptárgyaknak, vezetékeknek. Több madár is elpusztult, jó néhány pedig annyira kimerült, hogy nem tudott továbbrepülni. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának természetvédelmi őrei azonnal intézkedtek és a Vadasparkkal közösen próbálták az összes sérült madarat összegyűjteni.

Veprik Róbert, az állatkert igazgatója a hírügynökségnek elmondta, a madarakat ellátták, megvizsgálták, megröntgenezték, és hét példányt közülük, melyek egészségi állapota lehetővé tette, visszaengedték a természetbe.

A sorszámozott fém gyűrűk mellett valamennyi madár színes jelölőgyűrűket is kapott. Ez volt az első alkalom, amikor Magyarországon ilyen, a távoli azonosítást is lehetővé tevő gyűrűkkel láttak el darvakat.

Fotó: MTI

Az európai darunépesség egyik legjelentősebb vonulási útvonala Magyarország keleti felén húzódik keresztül, munkatársunk szerint pocsék időben is lenyűgöző program meglesni őket.



Címkék: