Számtalan olyan hely van Budapesten, ahol minden nap elmegyünk, mégsem vesszük észre a szépségét. Vagy talán nem is szép, egészen addig, amíg nem egy művészi perspektívából szemléljük. És akkor jön Tünde Dóra és Bácskai András, és felnyitják a szemünket. Íme egy város és egy tánc kombinációja, két modern fotós kameráján keresztül.

A Ballerina Project Budapest színpadán

Kiemelni a balerinákat a színpadi környezetből, és a városi forgatagba, a mindennapok színterébe helyezni őket, ez a Ballerina Project. Az öltet eredetileg Dane Shitagi fotográfus fejéből pattant ki, aki 17 évvel ezelőtt először kombinálta New York utcáinak nyüzsgését, a balerinák kecses, szoborszerű mozdulataival.

Hazánkban Tünde Dóra honosította meg a projektet, megörökítve a magyar balettáncosok piruettjeit, ugrásait és spárgáit Budapest egy-egy híres látványossága, vagy akár eldugott kapualja, dufartja, metróállomása és elhagyott gyárépülete előtt. Itt találsz még több képet arról, ahogyan körbetáncolják a várost.

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

  

Az Urban Ballerina maga a kontraszt

A tánc és a város kapcsolata más fényképészeket is megihlet. Az egyik legmeghatározóbb magyar urbán fotós, Bácskai András, évek óta fényképezi a világ nagyvárosait, és képein mindig igyekszik különleges megvilágításba helyezni az adott helyszínt. Erre tökéletes példa egyik legújabb sorozata,az Urban Ballerina, melynek egy része Budapest leghétköznapibb, és gyakran sivár helyeit teszi lenyűgözően érdekessé.

András a város keménységét, a balett nőies kecsességével kompenzálta, így született meg az a kontraszt, ami átütő erőt ad a képeknek. A modell és táncos, Müller Fanny mozdulatai pedig amennyire nem illenek bele a környezetbe, pont annyira harmonizálnak is vele, így egészen szürreális a végeredmény. Bácskai András alkotásait, köztük az Urban Ballerina sorozatot itt láthatod.

 

(kiemelt kép: Bácskai András)

 



Címkék: