Nemzetközi kutatócsoport hívta fel a figyelmet arra, hogy az afrikai kenyérfák közül a legöregebbek és a legnagyobbak hirtelen részlegesen vagy teljesen elpusztultak az elmúlt 12 évben – írja a BBC. A botanikusok szerint az 1000-2500 éves fákkal a jelentős klímaváltozás végzett, ami Afrika déli részét különösen sújtja, bár erre közvetlen bizonyítékuk még nincs.

A majomkenyérfa hatalmasra nőhet, élettartalmuk pedig akár több ezer év is lehet. A Nature Plants folyóiratban megjelent tanulmányban “soha nem látott mértékűnek” nevezik a fák pusztulását. A kutatók 2005 óta vizsgálják a fákat Dél-Afrikában, és megállapították, hogy a tizenhárom legöregebb fából nyolc, és a hat legnagyobb fából öt vagy teljesen halott már, vagy legöregebb részei elkezdtek összeomlani, bizonyos esetekben például hirtelen elhullott az összes szár. A szakemberek azt gyanítják, hogy ennek a megnövekedett hőmérséklet és a szárazság az oka.

“Azt gyanítjuk, hogy a pusztulásuknak legalább részben köze lehet Afrika klímájának jelentős változásához” – mondta Adrian Patrut, a Babes-Bolyai Egyetem kutatója.

Kiemelt kép forrása: Wikipédia



Címkék: