Ha nincs a kertben gesztenyefánk, akkor is bizonyára észre vettük, hogy tombol a gesztenyeszezon. A zöldségesek és a piaci kofák standjai tele vannak vele, 800 forinttól látom kilóját, én 900-ért vettem végül háztól csodaszép, nagy szeműt. Öröm volt vele dolgozni, már ha ahhoz viszonyítom, hogy milyen borzalom lett volna ezt az egész macerát kisebb szemű gesztenyékkel véghez vinni.

Viszont olyan gesztenyemassza-remekművet alkottam, hogy meg kell osszam veletek is az örömöm, no meg a receptet.

Az interneten tengernyi recept kering a házi gesztenyemassza készítéséről, főleg tejjel-vajjal, de azt kell mondjam, hogy ha egy jó alapot szeretnétek készíteni, amit felhasználhattok süteményekbe vagy gesztenyepürének, akkor nem kell túlcifrázni.

Először jól megmossuk, aztán lehet egyenként megejteni a vágásokat.

A 2 kg friss gesztenyét egyenként bevagdossuk egy éles késsel, majd sima, lobogó vízben 30-40 percet főzzük. Leszedjük a külső és valamelyest a  belső héját késsel (erre úgy két teljes órát szánhatsz…), majd egy késes robotgépben finomra daráljuk. Készüljetek fel, hogy a sok munka után a 2 kg gesztenyéből kb. 1,2 kg pucolt marad. És megragadom az alkalmat, hogy elhessegessek egy interneten terjedő álhírt, miszerint csak forrón lehet megpucolni a gesztenyét. Meghagytam néhány főttet a próba kedvéért, hűtőbe is tettem egy éjszakára. És láss csodát: a pucolás éppen olyan volt, mint melegen. Ennek sem kell bedőlni többet.

Közben azért elkészítjük a cukorszirupot: tűzhelyen 3 dl vízben feloldunk 30 dkg kristálycukrot.

A darált gesztenyével teli tálba ízlés szerinti mennyiségben öntsünk vaníliakivonatot és sütőrumot. Ha ezzel megvagyunk, akkor apránként annyi cukorszirupot öntünk a darált gesztenyéhez, hogy tetszésünknek megfelelő állagú masszát kapjunk.

Az íze fenomenális, színtiszta gesztenye a finom, hozzáillő aromákkal. Igazi luxuscsemege a szezonban.

Alapos átkeverés után négy egyelő részre osztottam és hármat bedobtam a mélyhűtőbe, egyet frissen felvert tejszínhabbal bekanalaztunk. Szép este volt.



Címkék: