Sokszor elfelejtjük, hogy az ember csak egy kis része a természetnek. Ahogy egyre terjeszkedünk, és nő a beépített területek aránya, az erdőkből és mezőkből egyre kevesebb marad.

Vannak azonban helyek, ahol az ember hiányában visszatért a természet, hogy újra meghódítsa, amit elvettünk tőle. Kihalt városrészek, növényekkel benőtt házak és kísértetiesen üres szigetek következnek, ahol nem az ember, hanem a természet az úr.

Rubjerg Knude világítótorony, Dánia

Az 1900-ban épített világítótorony alól szépen lassan elhordja a földet a természetes erózió. Az itteni tengerpart minden évben tovább morzsolódik, ezért az építmény bármikor a tengerbe eshet.

Régi vegyi üzem, Okunoshima, Japán

A második világháború alatt vegyi fegyvereket gyártottak a szigeten, azonban a háború végeztével nem maradt senki a szigeten, kivéve a kísérleti nyulakat. Ők azóta is békésen éldegélnek ebben a szürreális környezetben.

Újvilág bevásárlóközpont, Bangkok, Thaiföld

Miután elhagyták az épületet, pár évvel később leégett. Az alsó szinteket elárasztotta a víz, amiben elszaporodtak a halak. Vásárolni itt már senki nem fog, maximum horgászni.

Kolmanskop, Namíbia

A sivatagi bányászváros akkor ürült ki, amikor a földben lévő értékes gyémántok mind elfogytak. Az üres házakba a homok költözött vissza, embernek itt már nyoma sincs.

Valle dei Mulini, Sorrento, Olaszország

Amíg emberek lakták, a „Malmok Völgye” nevet viselte. Igazából ma is így hívják, de a malmokat a növényektől már alig látni.

Spreepark, Berlin, Németország

A régi Kelet-Berlinben található ez az elhagyott vidámpark. A berlini fal leomlása után a helyeik teljesen megfeledkeztek róla, ezért lett az enyészet áldozata.

Forrásunk volt.



Címkék: