Nagy újrahasznosító vagy? Akkor tetszeni fog a következő ötlet. Most végre felhasználhatod a rengeteg műanyag, vagy akár üveg palackot, amiket eddig szorgalmasan hurcoltál a szelektív hulladékgyűjtőkbe, remélve, hogy valóban újrahasznosulnak.

Most kezedbe veheted az ügyet, és újrahszanosíthatod őket, mutatunk pár remek, újító építészeti ötletet, amik közül néhányat te is könnyen meg tudsz valósítani. Ugyanis kiderült, hogy a petpalack remek építőanyag, és a lakóingatlantól, a kerti üvegházon át, az irodai térelválasztóig számtalan dolog építhető belőle.

Szerencsére nem te vagy az egyetlen, akit izgat a bolygó sorsa, világszerte építészek sora kísérletezik az újrahasznosított anyagok minél sokrétűbb felhasználásával.

A töltött palack, az új tégla

A palackház a legújabb trend Dániától, Honduraszon át, egészen Algíriáig. Tégla helyett homokkal,vagy műanyag hulladékkal megtöltött flakonokat használnak, melyeket könnyen egymásra tudnak illeszteni, és cement, a szegényebb térségekben pedig vályog segítségével, falakat emelnek belőlük.

A technikának neve is van, ecoladrillonak hívják, ami a spanyol ladrillo (égetett tégla) szóból származik, és annyit tesz, hogy ökotégla. Ez az építési módszer leginkább a fejlődő országokban elterjedt, ahol a szegénység mellett a hulladékkezelés hiánya is nagy problémát jelent.

Egy petpalack több, mint száz év alatt bomlik le, így annak minél nagyobb mértékű újrahasznosítása jó megoldás a hulladékcsökkentésre, és a költségkímélő építkezésre.

Bár az ecoladrilló használata széles körben még nem terjedt el, de egyre népszerűbb a világ minden táján. A végeredmény pedig nem ám valami rozog kajiba, hanem egy telejesen lakható épület, ami nem csak hogy környezetbarát, de még földrengésbiztos is. Az se aggódjon, akinél nem a vizesflakon, hanem a boros üveg van többségben, mert az is kiváló építőanyag.

Fényáteresztő üvegház petpalackból

Európában ugyan a lakóházakat nem ökotéglából építik, viszont a nyugati országokban egyre gyakrabban látni környezettudatos, újrahasznosított megoldásokat a kertekben, vagy akár a munkahelyeken.

Szerencsére a petpalack multifunkcionális, és az udvaron is remekül felhasználható. Kiváló üvegház építhető belőle, ami megvédi a veteményest a madaraktól, viharoktól, vagy akár a jégesőtől is, miközben átereszti a növények számára létfontosságú napfényt.

Az irodát is fel lehet vele dobni

Nehogy azt hidd, hogy a palacképítészet amolyan sufnituning, ez kérlek nagyon menő designelemként is megállja a helyét. Használják kiállító pavilonok falaként, irodai térelválasztóként, vagy akár ledekkel megvilágított függőfalként is a kiürült petpalackokat. Szóval elő az ásványvizes üveggel, és építs belőle valamit!

(képek: insteading, kiemelt kép: prozesa)



Címkék: