Ahogy egyre nőnek a konyhakerti növényeink, meg kell őket védenünk a kártevőktől, nehogy elpusztítsák a termést. A csigák gyakori betolakodók minden kertben, és gyakori fejfájást okoznak a hobbikertészeknek.

Persze mindenkinek fontos a zöldségei épsége, de sokan nem akarnak vegyszerekhez nyúlni a teljes védelemért. Ami érthető is, hiszen ha már vettük a fáradtságot, az otthon nevelt zöldségek termesztésére, jobb minél természetesebb módon tenni ezt.

Ezen a vonalon születtek házi megoldások a csigák ellen, és ezek közül talán a legismertebb a tojáshéjak használata. Elvileg, ha összetört tojáshéjat szórunk a növényeink köré, a kártevők ezen nem fognak tudni átmászni.

Elsőre okos megoldásnak tűnhet, hiszen a recés-hegyes darabokon kellemetlen a csigának átmászni, így biztosan elkerüli majd a csapdát.

Azonban sajnos a trükk csak elméletben működik, a gyakorlatban semmilyen védelmet nem nyújt. A csigák ugyanúgy elpusztítják a tojáshéjjal körbeszórt növényeket is.

Ennek magyarázata, hogy az egész testük olyan nyálkával van bevonva, ami lehetővé teszi számukra, hogy bármilyen éles felületen át tudjanak mászni.

Nem érdemes hát erre a praktikára pazarolnunk a tojáshéjat, szórjuk inkább a komposztba, ott sokkal hasznosabb munkát végez.

Forrásunk volt.



Címkék: