Sokan aggódunk, hogy nem megfelelő fekvésű a kertünk, és nem kap elég napfényt. Nos, abbahagyhatjuk az aggódást, mert vannak olyan növények, amelyek nem kényesek, és a kert sötétebb zugaiban is vígan elélnek. És ha ez nem lenne elég, még ehetőek is.

Rukkola

Magról ültetve is gyorsan kihajt, szinte elpusztíthatatlan, még akkor is, ha nem éri sok fény. Sőt, jobban is jár a növény, ha nem tűzi folyton a nap, mert nem fonnyad el olyan gyorsan.

Spenót

Amikor tavasszal elültetjük, még úgy sincsen túl sok napfény. Ez nem is baj, a spenót kifejezetten hidegkedvelő növény, amikor beindulnak a melegebb napok, hirtelen felmagzik és keserű lesz.

Sóska

A savanyú levelű zöldség hasonlóan viselkedik, mint a spenót, előnyben részesíti a hidegebb helyeket, így a kertünk árnyékos részeit is.

Sásliliom

Egy ehető virág, ami annyira intenzíven terjeszkedik, hogy még az árnyék sem állhat az útjába. Ültessük ezért óvatosan, nehogy mindent elnyomjon.

Fokhagyma

Akár ősszel is elültethetjük a fokhagymát, miután átvészeli a földben a telet, újult erővel kezd növekedni. Amilyen strapabíró, a napfény hiányát is bátran kibírja.

Krumpli

Mivel a számunkra fontos termés a föld alatt növekszik, nem olyan fontos, hogy közvetlen nap érje a burgonyát. Így is tökéletesen beérik majd.

Menta

Szintén egy kipusztíthatatlan növény, a menta talán még a jég hátán is megél. Ezt is vigyázva ültessük, a többi növénynek is hagyjunk teret a növekedésre.

Áfonya

Nem véletlen, hogy a félhomályos hegyi erdők tele vannak áfonyabokrokkal. Nincs nagy fényigénye a növénynek, viszont annál inkább fontos, hogy savas talajba tegyük.

Forrásunk volt.



Címkék: