Én például évekig rettegtem attól, hogy ott marad a kertben és a gomba valahogy megtalálja és visszamászik a fára… Igen-igen, ugyanis a szakkönyvek és szakemberek előszeretettel és lazán használják azt a szófordulatot erre az esetre, hogy „semmisítsük meg”. Jó, de hogyan?

Ilyenkor vagyunk csak igazán dilemmában! Talicskában a kupac és tolod a komposzt felé: „hjaj, de ott biztos életben marad a gombás-tetves istennyila.” 15 ág miatt meg mégsem rak tüzet az ember, pláne, ha gondol a rémes téli légszennyezettségi adatokra, meg a szomszéd felé tartó szélre (és annak haragjára). Gyerekbunkit sem építhetsz a gombás ágakból tavaszra. Agyonfogdossák, aztán áttelepítik őket mondjuk a rózsákra, na, akkor végük. (Természetesen a rózsákra gondolok, nem a gyerekekre. Khm.) Persze a lágyszárúaknak sem hagyhatod meg őket támasztékul, már csak az hiányzik, oda aztán biztos átugrálnak a bacilusok is.

Micsoda szerencse, hogy azért ezeken felül is vannak még lehetőségek!

  1. Bedobod a kályhába, kandallóba. Őrült hidegek jönnek még március közepére az előrejelzések szerint, jól fog jönni.
  2. Az első tavaszi komposzt-átforgatás során a kupac aljára borítod az ágakat, miután kissé feldaraboltad őket. Levegő, oxigén és fény nélkül ugyanis minden fán lakó gomba garantáltan elpusztul, de pusztán attól is, ha a földön hever. Ha megváltoznak a körülményei, nekik annyi. A komposztba általában dobált sok zöld hulladékhoz kifejezetten jól jön egy kis barna anyag is, amely a komposzt állagát jelentősen feljavítja.
  3. Elszállíttatod zöld hulladékként. 1 méteres darabokra vágva, összezsinegelve a legszőrösebb szívű szállító is elviszi, élj vele, ha a településeteken van rá lehetőség!

Ezekkel már egészen felkészülve fertőtleníthetjük és zsírozhatjuk a metszőollókat és állhatunk a starthoz. Fagyos, havas időben azonban semmiképp ne kezdjünk bele a fák metszésébe, várjuk meg, amíg nappal már nincs mínusz, de még a rügypattanásnak híre sincs. Alig egy hónap, ha lesz a metszésre, a sebkezelésre és a tavaszi lemosó permetezésre, ezért érdemes időben (MOST) beszerezni a megfelelő eszközöket és alapanyagokat.

(Kép: maxpixel.freegreatpicture.com)



Címkék: