Fűszerkert építésekor van néhány tanács, amit ha betartasz, biztos lehetsz a sikerben. A fűszernövények legtöbbje ideális alapanyag még az antitalentum kertészeknek is, ugyanis egy szívós, tág tűrésű növénycsoportról van szó. Nem véletlenül jutnak olyan gyakran szerephez, amikor balkonok, teraszok zöldesítése a feladat.

Elhelyezés

Evidens, de muszáj megemlíteni. A fűszernövények a napos, meleg helyeket kedvelik, így a fűszerkertet célszerű a kert legnaposabb, de legalább is átlagos benapozottságú részére tenni. Félárnyékos-árnyékos helyen a növények nem fejlődnek jól, kevésbé lesznek ízletesek, és a betegségek is könnyebben megtámadják – a lisztharmatos citromfű általános jelenség az árnyékos kertekben, és a látványa is lehangoló.

Kiemelés

Szinte minden, fűszerkertekről szóló cikkben szerepel az a tanács, hogy célszerű valamilyen kiemelésben gondolkodni. Lehet az egy faláda, egy kiszuperált hordó, egyedileg épített emelt ágyás, bármi. Ez azért hasznos, mert az ilyen kiemelések földje nyáron melegebb lesz, mivel az oldaluk a napsütés által erőteljesebben felmelegszik, míg szabad földben, a talaj szintjében ez értelemszerűen nem történik meg. Az így kialakuló melegebb mikroklíma pedig elősegíti a növények illóanyagainak termelődését, a fűszerek íze erőteljesebb lesz.

Öntözés

A kiemelt ágyásoknál viszont vigyázni kell a kiszáradással, ami jobban fenyegeti az ilyen helyre ültetett növényeket, mintha szimplán csak a kert földjében lennének. A víz hamar kiszalad belőlük, s a növények is meglepően sokat képesek elpárologtatni. Mivel a fűszernövényeket legtöbbször szárazságtűrőkként jellemzik, emiatt sokan azt gondolják, hogy kevés vízzel is beérik. Nos, ez nincs így. Sokuknak van relatív nagy lombja, így hamar kiszívják a talaj nedvességtartalmát. A nyári melegben néhány nap elmaradt öntözés már a növények pusztulásával járhat, de minimum a föld feletti részeik teljes elvesztésével.

Fűszerkert a terasz sarkára

Még a rekord nehéz pad megálmodása előtt jött az ötlet, hogy a kívánságlistán szereplő fűszerkertnek készüljön egy kiemelés bazaltkockából. Két sorban, L-alakban körbefogva a terasz egyik napos sarkát, pont jó lesz.

Minimális alapot mindennek illik készíteni, még egy ilyen egyszerű kis építménynek is. 10 centi beton bőven elég is, arra került az alap kősor. Precízen beszintezve, csúnyán nézett volna ki, ha a szememre hagyatkozom. A legkisebb lamellás szintező bőven elég volt a feladat elvégzéséhez.

A belső oldalába került egy kis vasháló – biztos, ami biztos alapon, elég lett volna csak a beton is. Az a lényeg az ilyen kövek betonozásakor, hogy a kő felülete tiszta legyen és nedves, így a beton nagyon erősen hozzá tud tapadni. S mivel ez a fűszerkert nem azért készült, hogy ugráljanak rajta, a tartóssága is garantált. Ráállni egyébként simán rá lehet.

Az első sor elkészülte után bekerült a föld, jól megtaposva, betömörítve, nehogy a második sor megsüllyedjen rajta. A felső sor már tényleg csak mutatóba kapott betont, a kövek alá egy nagyon keveset, a belső oldalához persze aprólékosan, a kövek közé is befolyatva. Két nappal később, mikor már az egész stabilan egybekötött, az alsó sort fel kellett ásni, hogy ne a betonkemény földbe kerüljenek szerencsétlen növények.

Ezután csak az ültetés és némi jelképes mulcstakarás maradt hátra. 3 hónappal később az egész építményt szépen beterítették a növények, a kakukkfű, az oregánó és a majoránna birtokba vették a szinteket, a háttérben pedig a lestyán és a rozmaring tombolt egész szezonban.

Jól érzik itt magukat már második éve.



Címkék: