Egy patakmeder rendbetétele miatt fákat vágtak ki és akarnak még további fairtást Pilisborosjenő közepén, ami a helyiek egy aktív természetvédő csoportjának nagyon nem tetszik, és próbálnak ellene tenni, még demonstrációt is szerveztek – írja az Index.

A községben az esőzések már kisebb-nagyobb problémákat okoztak az elmúlt időszakban, főleg ott, ahol a vízelvezetés nincs rendesen megoldva. A Pilisborosjenőn keresztülfolyó patak ráadásul nagyobb zivataroknál megtelik, a medre viszont rendezetlen, emiatt egy májusi extrém esőzés után több helyen meg is rongálódott. A település pályázott a károk helyreállítására, illetve megújítására, és nyertek is rá egy forrást, a lakosokat viszont elfelejtették arról értesíteni, hogy végül milyen tervek alapján, hogyan fogják megvalósítani az oldalfalak rögzítését. Elfogadtak egy tervet a katasztrófavédelemmel és leszerződött egy kivitelezővel, a lakók pedig arra ébredtek egyik reggel, hogy település egyik utcájánál, a patakmeder mindkét oldalán egy szakaszon tarvágást csináltak a munkások.

Később az is kiderült, hogy nem csak itt lesz fakivágás, hanem egy hosszabb szakaszon is, amin a civilek teljesen kiakadtak.

A tervek szerint ugyanis a patak mindkét oldalán minden fát és aljnövényzetet, bokrot, cserjét kivágnának, hogy a patakmedret egy hálós technikával fixálják, és kikövezzék. Ráadásul az egyik parton erre csak amiatt van szükség, hogy a gépekkel odaférjenek.

A civilek szerint ez a megoldás elfogadhatatlan, és azt szeretnék elérni, hogy a polgármester leállítsa a munkálatokat és megkérdezné a lakosság véleményét arról, ők hogyan képzelik el a patak környezetét. (Egyikük egyébként tájépítész, és pont ebben a témában írta a szakdolgozatát is.) Az Index megkereste Küller János polgármestert, aki szerint “valóban szépséghibája a dolognak, hogy egy patakmederben, ha egy ilyen jellegű beavatkozást csinál az ember, akkor azt a mai kor technikájának megfelelően már nem ásóval, lapáttal és csákánnyal csinálja, hanem gépekkel, aminek hely is kell.” Mindemellett az is kiderült, hogy aljnövényzetet így is, úgy is is kivágnák.

“A két területen összesen hat darab fát vágtunk ki, ebből négy akác, amiből egy el volt száradva. Nem a legegészségesebbek amik ki lettek vágva”

– mondta a hírportálnak hozzátéve, hogy még ha tarvágás is lesz, utána lehet még szépíteni a környezetet, akár fát is lehet ültetni a patakmedertől távolabb.

Az Index teljes cikke ide kattintva elérhető, és képeken az is megtekinthető, mekkora zöld terület fog eltűnni a kivitelezés miatt.

 

Kiemelt kép forrása: Pixabax

 



Címkék: