Egy tavalyi adatokat mutató, a hvg.hu-n ismertetett statisztika szerint a magyarok évi 3,65 kg kávét iszogatnak el fejenként. Európában ezzel a top 3 közelében sem vagyunk, ám kétségtelenül szép mennyiségű zaccot termelünk így is, ami akár óriási haszonnal is járhatna. Meglepő módon ennek jelentőségét azonban még nem nagyon ismerték fel idehaza és csak a hulladékmennyiségünk nő vele.

Azt ma már szinte mindenki tudja, hogy a háztartásunkban keletkező kávézacc mennyire hasznos, ezért komolyan vétek a szemétbe dobni. Pedig elveszi a hűtő szagát, olívaolajjal összekeverve remek bőrradír, a szobanövények földjébe keverve kiváló tápanyagforrás magnézium, nátrium és kálium tartalmával, ahogy a kerti növényeinknek és a komposztnak is jót tesz. Nagyobb mennyiségben használva kissé savanyítja a talajt, ezért az erre vágyó hortenziánk vagy áfonyánk meghálálja az efféle gondoskodást. (A macska- és csigaelűzési legenda sajna tényleg csak legenda, egyáltalán nem működik, bocs a reménykedőktől.) A házi kávézacc praktikák esetében azonban hadd javasoljak egy trükköt.

Sokan azért hagyják abba hamar a kávézacc gyűjtését, mert alig 1-2 nap alatt megpenészedik az egész és ugyanúgy a kukában köt ki (penészest nem használunk!). Ez tény. De erre könnyebb a megoldás, mint hinnéd. Tető nélküli helyen tárold a kávézaccot és minden nap keverd át egyszer az egészet, így egyenletesen szárad ki.

Én évek óta így gyűjtöm és teszem a komposztba nagyjából a felét. A lakásban komposztálók ezzel talán egy kis szagot  is elűznek… A másik felét a homokos virágágyásom kapja, de nem közvetlenül a növények gyökereihez teszem, hanem először olyan részbe keverem, ahol nincs növény, jobb az elővigyázatosság. Ezt másoknak is ajánlom, mert minden más komposztálandó anyaghoz hasonlóan, bomlás következtében kárt okozhat a növények gyökerében vagy akár gátolhatja is a magok csírázását.

A homokos föld minősége a fűnyesedék mulcs és a kávézacc-bekeverés által az elmúlt egy évben szemmel láthatóan sokat javult, ami nagy öröm.

Eszembe is jutott, ha például a segítségért kiáltó, elsivatagosodó hazai területek gazdáinak egyike lennék, biztosan indítanék valamilyen nagyívű kávézacc-gyűjtő programot, amíg várok a valahonnan, valamikor talán érkező szakszerű, vízgazdálkodást komplexen megoldó segítségre. Nyilván nem is oldaná meg ez a problémát, de talán a földben lehetne tartani valamennyi mikroorganizmust addig, amíg megérkezik az átfogó vízellátási segítség. Csak legyen, ami életben tartja a földet.

Mi csak hétvégén kávézunk, de a szüleimtől rendes mennyiséget gyűjtünk be időről időre, ami nagy hasznunkra válik. Most, hogy megérkezett a rossz idő, a száraz zacc egy részét a homokos ágyás növénymentes részeibe keverem, míg fagy idején megy a komposztkupac tetejére.

Ja, hogy kávékapszulázol? Abból is trágya lesz, ha külön gyűjtöd, tudtad?

(Kép: pxhere)



Címkék: