Szörnyülködünk a szemétlepte óceánokról szóló videókon, miközben épp telerakjuk a kukát könnyen újrahasznosítható dolgokkal. Ha valóban aggaszt minket a bolygó sorsa, akkor talán gondoljuk végig, hogy mennyi mindennel csökkentenénk az általunk kibocsátott hulladékmennyiséget.

Akciók a szemétcsökkentés jegyében

Erre hívja fel a figyelmet az Európai Hulladékcsökkentési Hét is, melyet minden év novemberének utolsó hetében rendeznek meg. Az idei “Adj új életet tárgyaidnak” alcím alatt fut november 18 és 26 között, amikor lelkes önkéntesek valósítják meg akcióötleteiket, ezzel nyújtva megoldási lehetőségeket a hulladék keletkezés megelőzésére, a keletkezett mennyiség csökkentésére, valamint a termékek és anyagok újrahasznosítására.

Díjat is adnak, ha csökkented a szemetet

Nem csak magánszemélyek, de szerencsére egyre több szervezet is érzi a hulladékcsökkentés fontosságát, és példateremtő ötletekkel állnak elő annak minél hatékonyabb megvalósítására. Ezek az ötletek versenyeznek a Európai Hulladékcsökkentési Díj elnyeréséért, melyet évről évre a leghasznosabbnak bizonyuló kampány vehet át a nemzetközi zsűritől.

Magyarország 2012-ben csatlakozott az európai kezdeményezéshez, és azóta évente több hazai szervezet is versenybe száll a díjért. A különböző kategóriákban (magánszemély, államigazgatósági szerv, oktatási intézmény, gazdálkodó és ipari szervezet, valamint egyéb szervezet) benyújtott pályázatok közül a hazai koordinátor, a Földművelésügyi Minisztérium Környezettudatos Nevelésért és Szemléletformálásért felelős Főosztálya kiválasztja és a nemzetközi zsűri elé terjeszti a legjobbakat.

2016-ban két magyar kezdeményezés is bekerült az európai döntőbe, 32 ország 12 255 akciója közül. A Barangoló Közhasznú Egyesület „Nulla hulladék” programsorozata hatalmas sikert ért el, egyesület és civil szervezet kategóriában átvehette az első helyezettnek járó díjat. Reméljük idén is ilyen sikeresek lesznek az európai megmérettetésen a magyarországi ötletek.

Mi a te dolgod?

Ha te is szeretnéd hulladékmentessé, és ezáltal élhetőbbé tenni a környezetedet, csatlakozz az Európai Hulladékcsökkentési Héthez. Kövesd a különböző csoportok szemétcsökkentési akciójának példáját, és tegyél te is vállalást.

Rengeteg ötlettel szolgálnak a szelektalok.hu oldalon, melyek közül kiválaszthatod az általad megvalósíthatókat, és már kezdheted is a szemétcsökkentést.

Jelentősen hozzájárulhatsz a hulladékmennyiség csökkentéséhez, olyan egyszerű és mindennapi, apró lépésekkel, mint a környezettudatos vásárlás, a csomagolás és nejlonszatyor használatának kerülése, a komposztálás, a szelektív hulladékgyűjtés, a tudatos nyomtatás, vagy a csapvíz fogyasztása. Ne dobd ki a törött tárgyakat sem, hanem javítsd meg, vagy kreatívan hasznosítsd újra a lakás vagy a kert díszítésére. A kinőtt ruhákat és megunt játékokat pedig ajándékozd tovább, lesz aki örül majd neki.

Ezekre mind vállalást tehetünk az oldalon, és az egész országgal és Európával összefogva megtisztíthatjuk környezetünket a felesleges hulladéktól. Viszont a hosszútávú, tényleges eredményekhez ezeknek a tevékenységeknek be kell épülnie a mindennapjainkba.

kép: www.szelektalok.hu



Címkék: