A National Geographic természetfotós pályázatán egy magyar fotós is bekerült a legjobbak közé: Máté Bence vadvilág kategóriában ért el harmadik helyezést. A fényképész Pusztaszernél készített fotóját több mint tizenegyezer kép közül választották ki, az eredményeket pedig kedden közölték a National Geographic honlapján. Máté Bence díjnyertes fotóján (ami ide kattintva megtekinthető) két szürke gém harcol egymással, egy rétisas pedig a tájat kémleli mellettük.

A 32 éves természetfotós neve már közismert a szakmában, ő a BBC világverseny történetének legeredményesebb fotósa, az egyetlen eddigi induló, aki az ifjúsági és a felnőtt mezőnyben is fődíjat kapott. A Bridge Budapest nonprofit egyesület felmérése szerint a 9. legismertebb -Magyarországon élő – magyar külföldön. A tévénézők a Spektrum csatorna háromrészes sorozatából ismerhetik, ahol „a láthatatlan madárfotós” nevet kapta. Csodás fotói mellett nemzetközi hírnevet a különleges kivitelezésű detektívüveges lesek tervezésével szerzett magának.

Máté Bence hitvallása a jó természetfotóról:

“Egy jó természetfotó technikailag tökéletes, újszerű, megismételhetetlen, és hitelesen tükrözi a mondanivalóját. Élőlények fotózásánál azok a fotós által okozott ingerekre saját, szabad akaratukból reagálnak. A photoshopos utómunka csak arra hivatott, hogy a fotó minél élethűbben adhassa vissza a valóságot.” (Forrás: Wikipédia)

A fotós a Facebook-oldalára is feltöltött korábban egy képet abból a sorozatból, amit a helyszínen készített.

Az összes díjazott, köztük a nyertes szingapúri Jayaprakash Joghee Bojan alkotása ide kattintva megtekinthető.

Kiemelt kép: Europress



Címkék: