Felavatták Bálint Ágnes két mesehősének, Frakk és Labdarózsa domborműveit Kápolnásnyéken. Az eseményen Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szombaton úgy fogalmazott,

“Bálint Ágnes műveivel és életével is azt példázta, miért is jó családban élni, műveinek olvasásával ráeszmélünk, hogy a családi kapcsolatok – például, hogy mit jelent anyának, apának, testvérnek vagy gyermeknek lenni-, hogyan hálózzák be életünk mindennapjait, és milyen fontosak számunkra.”

A tíz éve elhunyt írónő munkásságáról szólva Novák Katalin azt mondta: nem könnyű időszakban alkotott, mégis olyan értékeket tudott megjeleníteni, amelyek ma is maradandók, és azok lesznek még generációk számára. Hozzátette, a mai gyermekek számára számos korábban használt kifejezés elvesztette jelentését, mert egy más világba születtek. De Frakk, Lukrécia vagy Vízipók olyan hősök, akik a mai napig együtt élnek velünk, ott vannak a hétköznapokban a mai gyerekeknek is.

MTI/Szigetváry Zsolt

 

Bálint Ágnes művein nemzedékek nőttek fel. Csukás Istvánnal ők voltak azok, akik a itthon a műfajt megteremtették és olyan szinten művelték, hogy versenyképessé tudták tenni a magyar rajzfilmgyártást, illetve a magyar gyermekirodalmat a nagy nemzetközi riválisokkal szemben is.

Bálint Ágnes József Attila-díjas író, szerkesztő, dramaturg, a magyar gyermek- és ifjúsági televíziós műsorkészítés egyik megalapozója tíz éve hunyt el. Két mesehősének, Frakknak és Labdarózsának Kontur András szobrászművész által vörös márványból készített domborműveit a kápolnásnyéki Halász-kastély udvarában egy játszótér mellett helyezték el.

 

Forrás: MTI
Kiemelt kép forrása: MTI/Szigetváry ZsoltCímkék: