Ha kattintottál a címre, már helyben is vagyunk. Nem szeretnél példákat látni a kivágott fenyők káprázatossá tételében versenyző jelöltek közül? Ne is mutogassam, hogy milyen a trendteremtő világvárosi luxushotelek idei karácsonyi dekorációja? Rossz hírem van: nem úszod meg.

Ugyanis ha jól megfigyelitek, a luxushotelek trendérzékenysége nem feltétlenül vak csillogásmánia.

Például a Claridge’s az a hotel, ahol minden évben egy luxusmárka divattervezőit kérik meg, hogy tervezzen lélegzetelállító lobby karácsonyt. A dekoráció általában nem egyszerűen egy fa, hanem teljes display: saját világba reppent a látvány. Tavalyi évben győztek meg arról, hogy érzékenyen reagálnak arra, hogy hol születnek a meghatározó gondolatok: 2016-ban az Apple néhány tervezőjét kérték fel, hogy kreáljanak karácsonyt. Milyen jól tették!

És igen, van több példa is arra, hogy a világ más városainak luxus hotelei nem feltétlenül vágott fenyőket díszítenek fel egy ideje. Kedvenceim egyike 2014-ből ez a csodaszép párizsi hotel lobbydekoráció.

Forrás: http://lifespice.in/the-good-life/christmas-display-at-four-seasons-paris/

Egy másik példa az előző évből, szintén Párizsból egy – valódi álom – macaron karácsonyfa.

Szóval nyugodj csak meg; szerintem egyre többen vagyunk, akik nem gondoljuk, hogy rosszul vagy bekötve, ha neked sem legkedvesebb gondolatod a fogyasztás szeretet ünnepe alkalmából bemutatott faáldozat imádása. Nézzük, milyen lehetőségeink vannak, ha nem egy luxushotel teljes havi dekorációs költségvetésével gazdálkodunk és mégis szeretnénk, ha az újkori keresztény világ e szokását valahogy mégis erőszak nélkül csempésznénk be a nappaliba karácsonyra.

A leginkább ökologikus megoldások hullott ágakból készülnek: ezek lehetnek falra applikált, igazán helytakarékos, vagy térbe állított, akár monumentális megoldások is.

https://mocochocodotcom.files.wordpress.com/2014/11/alternative-eco-friendly-christmas-tree.jpg

 

Forrás: https://www.recyclart.org/2013/12/branches-christmas-tree/

Mehetünk egy kicsit tovább is fa témában, mert a megmunkált faanyagból, tartós és szép kivitelezéssel készült megoldásokban lubickolhatunk: nagy kedvenc a játékos kedvű, ökologikus gondolkodású ausztrál grafikusok alkotása. Ennél egyszerűbbek ezek, melyekhez hasonlót már szerencsére hazai virágboltokban is találhatunk.

Vannak kisebb, fajátékszerűek, akár hazai termésből is. Van szuper kartonos DIY megoldás, csak gömböket plafonról lógatós. Vagy ez, amihez csak egyenesen kell tudni varrni, azonos színű anyagból, egyre kisebb téglalapokat. Párnahegy-fa! (Imádom.) Ez itt egy designer ötletválogatás – nekem egytől-egyig tetszenek.

Forrás: https://www.huffingtonpost.com/2012/12/17/christmas-tree-ideas-suspended-ornaments_n_2317213.html?ir=Weird+News

Szívemhez legközelebb álló alternatív megoldásokban – mivel tájépítész és virágkötő is vagyok – nyilvánvalóan olyan növény van, aminek nem kellett meghalnia. Bárhol bevethetőnek tartom azt a típusú asztali dekort, ami az élő gyönyörűségek alsó ágainak levágásával, gyilkosságmentesen készült, mint például ez a tűzött fa.

Forrás: http://firsthome.tumblr.com/post/135253973182/amp

A szerintem legszebb virágkötészeti vagy konténeres (nem földlabdás!) megoldásokból készítettem ide nektek egy kis albumot is. Vannak benne egészen skandináv hangulatúak és finom, japán lelkülettel készült asztali, levágott ágakból álló darabok is. Ezek szerintem szuperelegánsak és imádnivalóan kedvesek. Egy-két ilyet össze fogok állítani még az ünnep előtt, de valószínűleg nem a saját otthonomban,

Forrás: https://www.flickr.com/photos/greenboutique/6371104919/

 

Forrás: https://www.flickr.com/photos/taijiquan-schule-ortenau/10270896126/in/photostream/

mivel még tartanak a felújítás és a költözés munkálatai, melyek miatt ott leginkább random megoldásokkal tudok azonosulni. Attól függően, hogy melyik munkafolyamatban ér bennünket az ünnep és hogy mi lesz kéznél, készítek majd egy ilyet vagy egy ilyet. Ha ott sem tartunk majd, hogy a könyvek a nappaliban lennének, akkor esetleg egy ilyet.

Forrás: http://www.desireempire.com/2012/12/a-coastal-christmas-ladder.html

…és felteszem végre kicsit a lábaimat szeretteim körében. Erről szól ugyanis elvileg ez az egész mizéria.



Címkék: