Már-már elhasználódott a szó, mégis érdemes elidőznünk felette. REZSICSÖKKENTÉS. Mintha nem is lenne közünk hozzá. Majd valaki csökkenti. A szolgáltató, Rezsiszilárd, Jézuska, valaki, aki nem én vagyok, mert úgysem tudok hatni rá…

Pedig a költségekben oly kegyetlen karácsonyi időszak bizony a házi energiafogyasztás mérőóráit is pörgeti rendesen és csak mi lehetünk azok, akik megálljt parancsolnak nekik.

Vegyük például az elektromos áramot. A karácsony egyszerűen imádja! Tele van a ház belül emberekkel, kívül égősorokkal, még a kéményt is betekerted velük, igaz? Éjjelre bekapcsolva marad a karácsonyfa és az előszoba színes lámpasora, hogy nézzék a szellemek is, ha erre járnak. A hűtőben meg annyi étel van, hogy szegény frigó majd belegebed, hogy hidegen tudja tartani őket, pedig az erkélyen is jól meglenne legalább a fele. Tudod, tél van.

A sütőt bekapcsolod a reggeli kalács miatt, aztán külön az ebéd miatt és este is, mert csak meg kell valamikor pirítani a diót. Kár, mert a sütő felmelegítése eszi a legtöbb energiát a használatakor, ezért érdemes úgy időzíteni a sütnivalókat, hogy azok vagy egy időben, különböző magasságban elhelyezve, vagy rögtön egymás után következzenek. Az esték pedig csak meghittebbek lesznek gyertyafénynél…

Vízfogyasztás tekintetében elkerülhetetlen tényező, hogy többnyire a család minden tagja otthon van sőt, még vendégek is érkeznek az év végi időszakban. A kézmosás, ivás (nuku palackos ásványvíz!), wc használat, fürdés, mosogatás, mosás csak úgy gurítja le a köbmétereket a csatornán, különösen ha tízen vagyunk. A víz csökkentése azonban kis odafigyeléssel megvalósulhat így is. Tudod, csak semmi folyóvízben mosogatás vagy fogmosás, zuhanyozáskor az időt is nézzük, ne csak a vízsugarat. Kádfürdő? Csakis kettesével. 😉 És igenis mindenki a kisebb öblítő gombot nyomkodja wc-használat után, úgy is szép a karácsony. Mosni meg fog egyáltalán valaki, ha egész nap főz, meg mosogat?

A fával fűtés megy már rendesen október óta, érzem minden nap, ahogy az utcára lépek és szívom a vidéki levegőt. Itt egy apróságot érdemes szerintem a spórolás oltárán áldozni: a brikettet. Ezerféle anyagból készülhet, még dióhéjból is, mi időnként újrahasznosított maradék szénből készült brikettet szoktunk venni. Csodásan tartja a parazsat és a meleget, rengeteg fát lehet megspórolni, meg az újbóli felfűtés idejét, ha el kellene ugrani a boltba, vagy a gyerekekért a nagyihoz a fűtési szezonban.

A gázfogyasztás érzékeny téma a fűtés miatt. Akinek ezzel működő kazánja van, nem tudja kiiktatni. A hőmérséklet folyamatos ellenőrzése viszont sok ezret jelenthet a számlánkon! A szervezetünk téli üzemmódban van már, nincs szükségünk a nyári forróságra a szobákban, tessék eltenni azokat a menő spagettipántos topokat! Különben ki veszi fel akkor a szép karácsonyi pulóvereket?

Isteni pulcsik a www.cheesychristmasjumpers.com oldalról 🙂

A szellőztetéseket ne vidd túlzásba, néhány perces levegőcsere éppen elég és a szoba sem hűl ki.

Idén tegyél egy próbát, tekerd 1-2 fokkal lejjebb a termosztátot! Meg fogsz lepődni, ugyanis meg se kottyan majd. Sőt, új élmények várnak rád: felveheted a csini mintás harisnyádat otthon, beburkolózhatsz a hópehely mintás takaróba pihenéskor, és hordhatod végre a bundás kabátodat mamuszodat, amit a céges karipartin nyertél tombolán.

Hogy még mindig fázol? Karácsony van, tessék összebújni! Mégis mit gondoltál, miért szeptemberben születik a legtöbb gyerek a keresztény világban?

(Főkép: Jill11/pixabay.com)



Címkék: