Már épp megszoktuk, hogy az ősz idén egy pulcsiban járó, sapka nélküli örökkévalóság, így ez a „hirtelen” megérkezett hideg és délutáni sötét szinte meglepett november elején. De láthatóan nem vagyok ezzel egyedül. Délután négykor hipp-hopp kiürülnek az utcák és a játszóterek, bent vannak a gyerekek a házban, ahogy véget ér az óvoda vagy az iskola. Hát így megijedtünk volna a 12 foktól?

Épp ezen tűnődtem, amikor szembe jött egy érdekes videó a Youtube-on, amiben amerikai fogvatartottak beszélnek arról, mit jelentene nekik az, ha két óra helyett csak egy órát lehetnének szabad levegőn naponta. Pedig Amerikában sok gyerek maximum ennyit van kint összesen a Unilever “Dirt is Good” kampányának felmérése szerint. De ennyi idő alatt vajon felmászik egy fára? Bújócskázik vagy hintázik, terméseket gyűjt, átugrál a sövényen? Egy frászt. Elmegy az iskolába, óvodába és hazamegy. Ennyi fér bele az egy órába.

Tavaly tél óta kijöttem a gyakorlatból és én is elkezdtem a benti játékok átnézését, leporolását ahelyett, hogy a meleg ruhákat listáztam volna. Óriási hiba. Amíg nincs mínusz 10, minden nap meg kell adni a gyerekeknek a szabadban játszás-mozgás lehetőségét néhány órára. És ezt nem csak én gondolom így, tudományos tény a gyerekek szellemi és testi fejlődésére, fizikai állapotára való jótékony hatása. Ezért sok civil szervezet, nevelési intézmény és céges CSR program próbálja felhívni ennek fontosságára a figyelmet, hiszen sok fejlett országban komoly hátránytól szenvednek a gyerekek ebből a szempontból.

Játékban, a szabad levegőn elfáradt gyerek = boldog gyerek

Ennek persze több oka is van. Vegyük a kényelmet elsőként. Hidegben nem is kell magyarázni a puha, meleg fotel nyújtotta örömöt suli után, aminek oltárán barátságokat áldoznak fel gyerekeink. Sokaknál problémát jelent az is, hogy a szülők túlszervezik a gyerekek napjait (különórák és sok tanulás elvárása otthon is), vagy a környéküket veszélyes helynek tartják már este, esetleg nem megfelelőnek az időjárást vagy más körülményt, ezért inkább bent maradásra sarkallják gyerekeiket, ha kicsit is hűl az idő. A mozgásnak, friss levegőnek sokszor esélye sincs, pedig jobban menne tőle minden. Igen, a tanulás is.

Hétköznapi haszon: rendes lesz tőle a gyerek

Pedig a gyerekeknek hidegben is kint a helye egy kicsit! Ha rétegesen, megfelelően meleg öltözékben, cipőben van, mi baja lehetne? Mi például a helyi zöld óvoda rendszere miatt igazán hálásak lehetünk, itt valóban kint vannak a fiaim a szabadban minden nap több órát, akár nem is kellene ezzel külön foglalkoznom itthon. Azért mi a kertben minden évben felállítunk egy sátrat ősszel a kertben a gyerekeknek, ami közel karácsonyig kint szokott lenni. Overallban pihennek benne dupla zoknival, ha kifáradtak. Ahogy a nagynéném szokta mondani: „van mosógép” és lássuk be, egy friss levegőn játszott gyereken mi, egyszerű (=nem gyerekorvos) felnőttek is könnyen észrevesszük a változást: jobban eszik, jobban alszik és sokkal kevesebb a hiszti.

Szánkó, sátor, meleg ruha. Ennyi is elég.

De ha nem is rohangászik az a gyerek a kertben órákat, a téli kert, természet és állatvilág egészen más, mint az év bármilyen más időszakában. Más dolgokat lehet megfigyelni, mást és máshogyan kell játszani, az évszakot, a környezetét közelről tanulmányozhatja, ami külön érdekesség a számukra. Ha biztonságos a kert, adjunk sötétedés után a kezébe egy zseblámpát, fedezze fel az esti búvóhelyeket, meg a csillagokat, végre nincsenek szúnyogok és poloskák odakint…

És ha már a börtönös példát hoztam, utánanéztem és a hazai törvények szerint legalább egy óra szabad levegőn való tartózkodást kötelező beiktatni a fogva tartottak életébe naponta. A te gyereked mennyit van kint?

(képek: pixabay, pexels, saját)



Címkék: