Nem tartom sokra azokat a játszótereket, ahonnan ki van szorítva a természet. Mondom ezt úgy, hogy nekünk akár mindegy is lenne, mert van saját kertünk. De minden egyes alkalommal, amikor városi játszótérre sodródunk, döbbenten állok azelőtt, hogy általában famentes helyre (augusztusban értsd: forró tüzes pusztaságba) építik az ilyesmit. Már az odaúton szétolvadunk, és az érkezés örömét átveszi a pokol sistergése, amikor átlépjük a játszótér küszöbét. Fél flakon naptej megy a gyerekre, de semmit sem ér, mert a legjobb játékok éppen a napon vannak és még egy bokorba sem lehet elbújni a nap elől. Két liter víz fogy félóránként hármunknak, de így is tuti napszúrást kap, ha 30 percnél többet maradunk. Ismerős helyzet?

Persze vannak nagyon jó próbálkozások, mint a vízes játszóterek, amit a Minimatiné szedett csokorba nemrég, de itt is szinte mindegyiknél előkerül problémaként az árnyék hiánya. A víz ugyan segít a hőérzeten, és a természet is közelebb jön általa, csakhogy a rákvörösre égés  nyolc perc alatti rekordja is. A legújabb, kőbányai vizes játszótér például sok szempontból zseniálisra sikerült, de az a néhány kisméretű napvitorla a macskaköves patakos részen édeskevés, ha mezítláb vagyunk, mert forrók a kövek bakker!

Ropogósra sülnek az anyukák is… Kispesti vizes játszótér 2018 június 26-án; Szabó Gábor fotója / welovebudapest.com

Egy-két idősebb fa azért itt is van (persze nem a lombosabb fajtából), de az új ágyásokba csak díszfüvek és alacsonyabb cserjék, évelők kerültek egy-egy később árnyat adó fa helyett. Jó-jó, június végén nyílt meg, ami nem éppen faültetős időszak, ezért reménykedünk abban, hogy ősszel látunk majd facsemetéket.

Másik jó lehetőség, ha a játszótér szomszédságában éppen van egy jópofa szökőkút, mint Újpest Központban, az óriásjátszótér mellett.

Homokozás vagy óriás Ki nevet a végén? játék után lábmosó-hűsölő

Ha már nincs egy fa sem a téren, ott vannak még a mesterséges árnyékolók, amit egyre több helyen látok, még házilag kivitelezettet is. Tényleg nagy öröm az ilyen figyelmesség fák hiányában, még akkor is, ha a divatos napvitorlák a fény 20%-át áteresztik. Egy másik tetszetős mobil megoldás az, ha óriás cserepes növényeket tesznek a játszótérre vagy  köré, több helyen ez általában leanderek tömege, ami barátságosabbá teszi a teret szimplán azzal, hogy élő növény.

Mert fontos a fű, fa, növény a játszótéren. A természet lételeme az embernek, különösen az embergyereknek. Kell, hogy a napi élete része legyen, hogy érezze a növények illatát, a szélben a levelek suhogását, a kavicsok alakját, a sarat a kezei között. És nem feledkezhetünk meg nyáron a fák, cserjék hűsítő és árnyékoló képességéről, az oxigéntermelő, légszennyezettség-csökkentő hatásuk mellett (többek között).

Ezen a játszótéren egyszerre vannak a természetben is a gyerekek (Koronás Park)

Jó példák            

És akkor meglep a székesfehérvári Koronás Park Játszótér! Amióta felfedeztük egy hónapja, szinte függők lettünk, és nyugodtan kijelenthetem, nem csak a gyerekek. Árnyas, jó százéves és fiatalabb fák, bokrok-cserjék, dísznövényekkel teleültetett ágyások(!), kanyargós utak, cserjés hortenziasarok és persze a játékok: mesterséges dombok, alagutak, fából és kötélből készült várak, hajók, mászókák. Ezenkívül egy kiszolgáló épület is helyet kapott itt: egész nap tiszta, ingyenes wc-k, mosdók, ital és nasiautomata, fedett terasz és egy zárt, üveges nagy terem, ahol akár szülinapi zsúrt is lehet tartani. Sok játszóteret kipróbáltunk már az utóbbi pár évben, de ez a hely viszi a prímet nálunk, mert tényleg nagyon ritka, hogy kertészetileg is érdekes legyen egy játszótér. Aki aztán mégis elunná magát, viheti a családot csónakázni a játszótér mögötti kis tóra, vagy a csodás rózsakertbe sétálni. A növények előtt amúgy rendre kialakulnak beszélgetések a játszón („Ez itt a rozmaring.” – mondta egy nagymama a sudárzsálya előtt az unokájának), így azt hiszem, néhány táblácska hasznos lenne idővel a növények, fák, virágok nevével.

Íme a sudárzsályás ágyás és mögötte egy fatorony

Szép árnyas-szökőkutas hely még Budapest Belvárosában a Károlyi-kert, ahol tényleg jól elviselhető a hőség a gyerekekkel. Ha véletlenül Budapesten vagyunk, ide biztos mindig beugrunk, mert kertként és játszótérként is egyformán élvezetes hely, az érdekes történetéről nem is beszélve. Nyár elején alaposan utánanéztem, itt olvashatsz róla többet!

Egy rossz fotó a Károlyi kert több szuper játszótere közül. Ez a kicsik zárt része.

A természetesen hűsítő játszóterek versenyében harmadik helyezett nálunk a Gellért-hegyi csúszdapark. A Gellért Szálló oldalából könnyen megközelíthető a hegy oldalába készített, alig néhány éve tökéletesen felújított játszótér. A hegy természetes szintkülönbségét és az erdő adta körülményeket kihasználva ritka jó, hűvös tér jött létre, itt-ott csodás kilátással Budára. A csúszdákat kicsik és nagyok is használhatják, de szuper mászókák és süllyesztett ugrálók is várják a gyerekeket.

Sötétedés előtt jártunk itt legutóbb. Addigra már fellőtték a legtöbb pizsit…

Csak lenne egy működő wc! Legalább egy éve nem működik a játszótér sarkában álló illemhely, így sírni tudna minden kiránduló család, amikor valamelyik bokrot veszi célba.

De előtte és utána minden csúcs…



Címkék: