Eljött a húsvét, és vele együtt a gyerekek nagy kedvence, a cuki, ámbár kissé mutáns húsvéti nyuszi, aki tojásokat potyogtat. Leginkább Európa és Amerika szerte nagy hagyomány, hogy a kicsiket színes tojásokkal ajándékozza meg a húsvéti nyúl, melyeket nyúlfészkekbe rejt el.

A kicsit zavaros kombináció eredete a 16.századi Németországra vezethető vissza, ahol egy anya a nagy szegénységben nem tudta mivel megajándékozni a gyerekeit húsvétkor, ezért színesre festett tojásokat rejtett el a kertben, mikor a lurkók rátaláltak a hímes tojásokra, egy nyúl ugrott ki a fészekből, és a történet szerint így született meg a tojást tojó nyúl hagyománya.

A nyúl és a tojás is az új élet kezdetét, és ezzel Krisztus feltámadását szimbolizálja, de ez kezd kissé feledésbe merülni a végtelen mennyiségű csokitojás, és az annyira vágyott, de aztán gyorsan megunt húsvéti nyuszik árnyékában.

De nem csak a húsvéti nyulambulam vitte ám sokra, számos világhírű nyuszi ugrálta be magát kitörölhetetlenül a köztudatba, épp itt az ideje, hogy a nyuszis ünnep kapcsán ők is kapjanak egy kis figyelmet.

Tapsi Hapsi, aki még csillagot is kapott

(kép: wikia)

Még a húsvéti nyúlnál is nagyobb hírnévre tett szert a Bolondos Dallamok közismert rajzfilmfigurája, Tapsi Hapsi. A Warner Brothers 1938. április 30-án keltette életre a répát rágcsáló, mókás karaktert, akinek egy csini barátnője is volt, Lola nyuszi, és persze, hogy ne legyen unalmas a sztori, akadt egy örök riválisa is, Dodó kacsa.

(kép:wikipedia)

Tapsi Hapsi olyan magasra tört, hogy a még a hollywoodi Hírességek Sétányán is kapott egy csillagot.

Az Oscar-díjas Roger nyúl

Tapsi Hapsi után 50 évvel újabb nyuszi hódította meg a filmvásznat, és vele együtt az egész világot. 1988-ban megjelent az azóta is egyik leghíresebb vegyes technikájú film, melyben az élő és rajzolt karakterek, a valódi és rajzfilm díszletek keverednek. A főszerepben Roger nyúllal, valamint egy részeges magánnyomozóval, aki a tapsifüles felesége után nyomoz.

(kép: wikipedia)

A Roger nyúl a pácban című film, a fordításnak köszönhetően számtalan magyar étlapra, valamint az Oscar-díjra jelölt alkotások listájára is felkerült, melyekből bizony hármat el is nyert.    

A szupergyors mezei nyúl és az agárverseny

Térjünk vissza a húsvér nyulakhoz, és azok közül is a leggyorsabbakhoz. A mezei nyúl, mely eredetileg Európában és Ázsiában őshonos, mára már az egész világon elterjedt. Azért olyan nagyok a fülei, mert menekülő állat, így folyamatosan résen kell hogy legyen, és ha zajt hall, begyújtja a rakétákat, vagyis a szupererős hátsó lábait, és akár 70 kilométer/órával is képes száguldani.

(kép:wikipedia)

Szegényre ez hozta a bajt, ugyanis így lett az úri hóbort, vagyis az agárverseny élő célpontja. Ma persze már műnyúl után szaladnak a kutyák, de eredetileg kettesével indították őket, a húsvér tapsifüles után, és az az eb nyert, amelyik hamarabb utolérte, aminek persze nem lett jó vége.

A gyerekek kedvence, a Nesquick nyuszi

Na de a szupergyors, száguldó nyúl másokat is megihletett, így született meg a gyerekek nagy kedvence, a Nesquick nyuszi, melynek még a nevében is benne van, hogy villámgyorsan oldódik a tejben, és emellett a gyereket is jól felpörgeti. Persze ezt nem a nyulas emblémának, hanem a sok cukornak köszönheti.

(kép: nesquick)

A sortban száguldozó Duracell nyuszi

Szintén szállóigévé vált a Duracell nyuszi, ami a gyorsaság, a kitartás jelképe lett, miután a egy elemekkel a hátára szerelt plüssnyullal ábrázolták az extra hosszú kapacitású Duracell elemek hatékonyságát.

(kép:wikipedia)

A szőrpamacs, az angóranyúl

Kevésbé gyors, de annál mókásabb kinézetű domesztikált nyúlfajta, eredetileg Angórából, Törökországból származik, de ma ismert formáját Angliában tenyésztették ki.

Hosszú, sima, puha bundája miatt tenyésztik őket nagy számban világszerte. Az a jó hír, hogy ezt a nyuszit, akárcsak a birkákat, nyírással szabadítják meg a sokat érő szőrétől, melyet aztán aranyáron eladnak. Három havonta kell őket megnyírni, ami még mindig jobb, mintha megnyúznák őket, az emberek divathóbortja miatt.

(kép: thespruce)

Micimackó jó barátja, Nyuszi

Most jöjjön egy kissé szigorúbb, de azért szerethető tapsifüles, a mindig aggódó Nyuszi, aki a kissé esetlen Micimackó útját igyekszik egyengetni. A világhírű Milne regény egyik főszereplője, a kimért, rendszerető, és persze a kertjét gondosan ápolgató figura igen okos, még írni és olvasni is tud. A kicsit ugyan tudálékos, de kedves Nyuszi, sokszor az aggodalmaskodásával menti meg a bajtól, a többi, nála sokkal vakmerőbb szereplőt, mint például Tigrist vagy Róbert Gidát.

(kép:filmezzunk.hu)

Darius, a világ legnagyobb nyula

 Az Angliában élő giganyúl, 22,2 kilogrammot nyom, 1, 3 méter hosszú, amivel beírta magát a Guinness Rekordok Könyvébe, mint a világ legnagyobb nyula. Az óriásnyulak fajtájához tartozó Darius évente 4 ezer répát eszik meg, és a gazdája, a nyúltenyésztő Anette Edwards szerint egész nap csak enne. Darius nem csak világhírű, de szó szerint egy vagyont ér, ugyanis 1,6 millió dollárra van biztosítva.

 A legapróbb tapsifüles

A nyúlóriás után íme a világ legkisebb nyuszómuszója, az Észak-amerikai törpenyúl. A fél kilót se éri el, nemhogy a huszonkettőt, ez az apró kis szőrgombóc, aki mindössze 28 centi, amiből 2 a farka. A mininyuszi saját maga által ásott gödrökben él, és társait jellegzetes füttyel figyelmezteti a veszélyre.

(kép: zooborns)

Kockásfülű nyúl

Végül, de nem utolsósorban, a nagyvilág híres nyulai után jöjjön a magyarok abszolút kedvence, a bájos kis kockásfülű nyúl. A minden problémát megoldó, különleges tulajdonságokkal bíró nyuszi 1977-ben született meg, és a képernyőn keresztül belopta magát a magyar családok szívébe. Kockás füleit összecsapva még repülni is tudott, és olyannyira közkedvelt volt, hogy pár év alatt közel 90 ország gyerekeinek vált a kedvencévé.

(kép: youtube)



Címkék: