A napsütést szeretjük, a tűző napon ücsörgést kevésbé, ezért az erkélyen, a teraszon és a kertben nem árt, ha valami árnyékolás is a rendelkezésünkre áll. Lehet fix és mobil, rányékolhatunk textillel, növénnyel, rolóval is, de a legjobb, ha könnyen kezelhető és ha nem kerül sokba.

Ahol nincsenek nagy fák, ott nekünk kell megoldani az árnyékot, mint például hobbikertészünknek, aki fantasztikus pergolát épített a terasza fölé. Ha viszont mobilabb megoldást szeretnék, ami egy napernyőnél több, körülnézhetünk a a neten mindenéle saját kezűleg összerakható ötletért, ahogy én tettem. Itt van először egy videó, amin felbukkan jó pár érdekes megoldás.

A napvitorlaként kifeszített anyagok praktikusak, de a széllel számolni kell, illetve azzal is, hogy ha állandóan fent hagyjuk, akkor a nap hamar kiszívja a színüket. A szellős megoldás is fontos, mert ha körbevesszük magunkat textillel, akkor hiába az árnyék, megreked alatta a meleg levegő és megfőlünk.

Robert egy nagyon alaposan dokumentált, saját kezűleg összerakott, olcsó árnyékolót épített a nyitott terasz fölé, amihez konkrét bevásárlólistát is mellékelt. Hasonló építményekből sokat találunk, érdemes ha ilyet szeretnénk, a videók feltöltői és a bloggerek biztos tudnak tanácsot adni.

Ha oldalról kell árnyékolnunk és van hová felakasztanunk, a barkácsáruházakban olcsón tudunk venni bambuszrolókat, fa reluxákat, vagy textil rolókat is, bár ezek sem lesznek túl tartósak. A legegyszerűbbek a hagyományosan rozsdás rajzszöggel feltűzött lepedők, de azok se nem tartósak, se nem biztonságosak, viszont instant megoldásnak kiválók.

Végül jöjjön a pergolák Paganinije, egy állítható árnyékolású darab, amit otthon saját kezűleg elkészíteni – szakértelem híján – nagy kihívás, de biztosan megéri. Gyönyörű.

Bármilyen napellenzőt is építünk, a biztonságos rögzítésre figyeljünk, illetve ne felejtsük el, hogy a közönséges textileken az UV-sugarak áthatolhatnak, ezért vagy impregnált, UV-stabil vászont válasszunk a célra, vagy gondoskodjunk a megfelelő napvédelemről.

Kiemelt kép: www.flickr.com/people/31176607@N05



Címkék: