A Felelős Gasztrohős csapatának márciusi kampányából már letelt az első két hét és be kell valljam, nem is olyan egyszerű betartani a pálmaolaj-böjtöt. Persze nem lehetetlen, de megdöbbentő, milyen mértékben van jelen a boltok polcain például ez a hozzávaló. A bevásárlás azonban nem okoz gondot így sem, inkább csak kicsivel több időt igényel, mint azelőtt. Én általában akkor szoktam elolvasni egy termék hozzávalóit részletesen, ha még sosem vettünk, mert ha beválik valami és a hozzávalók is megfelelnek az elvárásaimnak, akkor annál maradunk. (Kivéve, ha jön valami szuper újdonság a kereteken belül, mert olyankor tuti elcsábulok, hogy részt vegyek a bevezető kampányok izgalmában, juhú!)

Eddig sem ettünk nagyon pálmaolaj-tartalmú ételt, mert régebb óta kerüljük, de ebben a hónapban nagyot változtattunk nasifogyasztási szokásainkon azért, hogy kiiktassuk teljesen a pálmaolajat, már csak a Gasztrohős teszt miatt is. Így került a házi tiltólistára a Pilóta Keksz, az Oreo és a Győri Zabfalatok is, amikre azért rá is csodálkoztam, de sütöttem helyettük egyszer kekszet házilag és nem volt nagy a hiányérzetünk.

De hogy mi a baj a pálmaolajjal, amikor még a vegánok is boldogok lehetnének a használatától?

Az tény, hogy nem állati eredetű, épp csak egy konkrét ökológiai katasztrófa okozója ez a nagyon olcsón, könnyen előállítható olaj (óriási terméshozammal termeszthető növény), amelyet 80%-ban az élelmiszeripar használ a világon. Azonban sajnos csak a trópusokon terem, ahol az esőerdőkkel harcol a területekért. És mivel az esőerdők csak a „Földünk tüdejét” jelentik, szemben a hamar sok hasznot hozó olajpálmákkal, nagy erőkkel irtják, főleg égetik(!), az esőerdőket, hogy a helyükön újabb ültetvényen nyerjenek pálmaolajat, ami hosszú távon végzetes a bolygónk élővilága szempontjából.

Kép: Felelős Gasztrohős

A Felelős Gasztrohősök ezért nem csak felvilágosítással, hanem nyereményjátékkal és további jópofa ötletekkel is motiválják a csatlakozókat. Nézd meg a részleteket itt és ezentúl minden élelmed összetevőkről szóló leírását is, mielőtt megvennéd! Tanúsíthatom, hogy valójában nem nagy áldozat lemondani a pálmaolaj-tartalmú élelmiszerekről, mert van sok alternatíva, bár tény, hogy a Pilóta Keksznél sírni lett volna kedvem…

(Főkép: illusztráció a pxhere.com oldalról)



Címkék: