A fűszer- és zöldségnövények nemcsak a konyhában, a kertben is fontos szerepet töltenek be. A konyhában lényegében nélkülözhetetlenek, a kertben pedig célszerű ültetni őket még akkor is, ha nem különösebben tervezzük a kertünkből vadászni a vacsoraasztalra valót. Ha eddig nem volt a kertben zöldségeskert, érdemes átgondolni, mert remek meglepetést lehet szerezni a barátoknak és a családnak egy-egy ritkább növény használatával.

Kínai metélőhagyma virága és egy káposztalepke szeptemberben – már csak a látvány miatt is megéri tartani

Ilyen a kínai metélőhagyma vagy más néven a tatárhagyma (Allium tuberosum) is, aminek leginkább a magját tudod beszerezni, kertészetekben maga a növényt elég ritkán kapható. Ez talán azért van, mert magról viszonylag sokára fejlődik ki, leginkább a második évre erősödik és vastagszik meg annyira, hogy ehetővé váljék, a termesztése így tehát a többi növényhez képest hosszadalmas. De ha nagyon ügyes vagy, most beszerzed és elülteted, akkor nyár végére már készen is lehet a tatárhagymád!

Ha év közben nem nyesed le a leveleit rendszeresen, akkor szeptemberre 30-40 cm magas virágszáron ki fognak nyílni hófehér virágai, amik a tél beálltáig díszítenek, utána pedig tavaszig a megszáradt virágszárak

Hogy ez ne vegye el a kedved, azért van jó hírem is: megerősödése után viszont folyamatosan növekszik és terjed tőről is, magját ősszel begyűjtve pedig következő évben újabb növényekkel bővítheted az állományt, és adhatsz belőle a barátaidnak, akik rákaptak az ízére.

Mikor meglátod az elszáradt virágzatban az apró fekete magokat, vágd le az egész fejet, és úgy tedd el következő évre. Ültetéskor csak morzsold szét a fejet, nem kell vacakolnod a magok kigyűjtésével

Ha nincs kedved gyűjtögetni a magját, az se baj. Elszórja magától, s a tő körül kihajtanak majd tavasszal. A fagy semmilyen mértékben nem károsítja sem a növényt sem a magot, én a tavalyi nagy hideg után is életképes magokat gyűjtöttem be a saját kis állományomból.

Rendkívül igénytelen növény, szinte bármilyen talajon megél, persze jó minőségű, humuszos földben gyorsabban és nagyobbra fog nőni. Szélsőségesen szárazságtűrő is, ezért cserépben, napos teraszon is egyszerűen lehet nevelni.

Célszerű legalább három tövet tartani belőle. Kettőt felváltva dézsmálhatunk egész évben, a harmadik pedig megmarad őszi virágdísznek és téli szárazvirágnak.

Jellegzetes hagymaillatát egy nagyobb tő esetében már egy méteres távolságról is érezni lehet, beltéren ez hatványozottan igaz.

Egész évben lehet szedni a levelét, amit célszerű a tövénél letépni, így még inkább új hajtások nevelésére késztethetjük a töveket.

Ha megtetszett, most vesd el, az én kertemben már 15 centis hajtásai vannak!

Betegsége nem nagyon van, csak a csigák és meztelencsigák kóstolgatják néha, de ha van a közelben más – és egy kertben általában van -, akkor a hagymát meghagyják nekünk.

Levelei fokhagymaízűek, de fogyasztásuk után nem marad kellemetlen hagymaíz a szájban. Csak frissen és nyersen használható, főzve minden ízét és illatát elveszíti.



Címkék: