Az Iceland nevű brit áruházlánc az első olyan nagy kiskereskedő, amely úgy döntött, véget vet annak, hogy a környezettudatos vásárlás csak a gazdagabb réteg kiváltsága, ezért 2023 végéig megszünteti összes saját márkás terméke műanyag csomagolását – írja az Independent. Már minden műanyag zacskót lecseréltek papírzacskókra, ezen felül pedig külön sorok lesznek a csomagolás nélküli saját termékeknek, ha a vásárlók inkább saját üvegeiket, tárolóikat, kulacsaikat, szatyraikat akarják megtölteni.

A cég korábban egy felmérést végzett, amelyben a megkérdezett 5000 ember 80 százaléka azt állította, támogatná az Iceland törekvéseit, hogy csökkentsék a műanyag szemetet, aminek mennyisége évente több mint 1 millió tonna Nagy-Britanniában. Mindemellett a felmérésben résztvevők 68 százaléka szerint a többi szupermarketnek is csatlakoznia kellene ehhez a lépéshez.

Már most szeméttengerben úszunk.

Fotó: Europress

Hogy a szigetország egyre jobb hely lesz a világban, mi sem bizonyítja jobban, hogy nemrégiben törvényt hoztak a mikroszemcsés kozmetikumok eladásának tilalmáról, Theresa May brit miniszterelnök pedig azt is bejelentette, hogy Nagy-Britannia 25 éven belül megszabadulna a műanyag hulladéktól. Terveik szerint jogszabályi szinten érnék el a legnagyobb szupermarketek műanyagmentességét, vagyis törvény mondaná ki, hogy a plasztik helyett alternatív, a fenntarthatósági célokkal összeegyeztethető csomagolási és szállítási megoldásokat kellene előnyben részesíteni.

Kiemelt kép: Europress



Címkék: