Bár az előrejelzés épp arra figyelmeztet, hogy csütörtökön északkeleten nagy mennyiségű, helyenként 50 mm-nél is nagyobb esőre kell számítani, azért bízunk abban, hogy a vöröshagyma-termelők szezonja ennek ellenére végül olyan jól zárul, ahogyan arról cikkében a Magyaridők.hu ír. Nemrég ugyanis arról számoltak be, hogy az előző évekhez képest (60-62 ezer tonna) jóval több vöröshagymát (65 ezernél is többet) takaríthatnak be a gazdák a hazai hagymaföldekről, köszönhetően a kedvező időjárásnak. Ha az eső nem rontja a mennyiséget és a minőséget, akkor az árak is igen kedvezőek maradhatnak.

Mikor szedjük a vöröshagymát?

Akkor, amikor

„– a hagyma szára legalább 70-80%-ban megdől – a dughagymáról termesztett, ún. kétéves hagymánál a szár teljesen elszárad;

–  a vízveszteség következtében a nyakrész elvékonyodik, és megpuhul;

– a gyökérzet a víz- és tápanyagfelvételt beszünteti, elsorvad;

– kialakulnak a termést védő buroklevelek (páncéllevelek);

– a hagyma eléri a fajtára jellemző alakot, nagyságot és színezetet.”

Forrás: ujszo.com

Sőt, az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) piaci árinformációs rendszere alapján már most is azok a tavalyi évhez képest. „ A fővárosi fogyasztói piacokon egy kiló hagymát szeptember közepén 200 forint körül lehetett kapni, tavaly az árak 200 és 240 forint körül alakultak. Vidéken ennél olcsóbban vásárolhatnak be a családok: egy kiló hagyma átlagosan 150-180 forint” – írja a lap. Állítólag a múlt héten már az üzletláncokban is nagyot zuhant a hagyma ára. A 11 fővárosi és vidéki áruház adatait megnézve a korábbi hetekben 170 forint körüli áron vehettünk vöröshagymát, múlt héten pedig már 136 forintot kértek egy kilóért átlagosan, írják, bár mi a Tesco bevásárlófelületén 179 forint/kiló áron találtunk vöröshagymát.  A nagybani piacokon a hét centinél nagyobb hagymákért Budapesten csak 80 forintot kérnek, míg tavaly 90 forintnál is többe került. A gazdák a korai típusokat és az áttelelő hagymát már elraktározták, most a tárolásra is megfelelő hagymát szüretelik.



Címkék: