A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság összeszedte, mit is kell tennie az embernek, ha félálomban lévő denevérrel találkozik.

Miért is fontos, hogy a téli álmukat ne zavarjuk meg? Egyáltalán miért alszanak téli álmot a kis drágák? A válasz igazából egyszerű, hiszen kizárólag rovarokkal táplálkoznak, így a téli hónapokban igencsak bajban lennének.

Ilyenkor nem csupán pincékben, présházakban, padlásokon, hanem akár panelházak illesztésénél található repedésekben, redőnytokokban is képesek menedéket találni. A lakásokból kiáramló meleg számukra szükséges ahhoz, hogy át tudják vészelni a telet.

Ilyenkor lelassul az anyagcseréjük, lecsökken a szívverésük, a légzésük és testhőmérsékletük. Valós téli álom idején a még ősszel felhalmozott zsírtartalékukat használják, hogy életben maradjanak. Azonban a kis testük továbbra is termel salakanyagot, emiatt körülbelül háromhetente elhagyják téli menedéküket.

Ilyenkor előfordul, hogy nem találnak vissza, és álomittas bőregerek jelennek meg lakásokban, erkélyeken, irodákban.

Na de mit is kell ilyenkor tenni? Illetve mi az, amit NE tegyél.

  1. Ne ess pánikba és ne akard agyonütni! A denevérek védett állatok, eszmei értékük 5000, 10000, 25000, 50000, 100000, de akár 250000 Ft is lehet. Semmiképpen se bántsd őket!
  2. A lehető legkevesebb fogdosással tedd egy papírdobozba, aztán keress egy zavartalan, hűvösebb helyet, ahol nyugalomban lehet.
  3. Semmiképpen se etesd és itasd meg!
  4. Ne tutujgasd és ne ébreszd fel! Ez akár az állat pusztulását is okozhatja, hiszen ha felébred, elkezd gyorsabban felemésztődni a zsírtartaléka, így az nem lesz elegendő a további nyugalmi időszakra.
  5. A nyugodt hely biztosítása után azonnal hívd az illetékes nemzeti park igazgatóságot! Ezután egy természetvédelmi őr segít majd az állat biztonságos elszállításában.
  6. lépésként pedig legyél büszkemagadra, hogy jót cselekedtél.:)

A nemzeti park igazgatóságok elérhetőségei itt található.

borítókép forrása: pixabay



Címkék: